Tana Mrazikova Rôzne

4.február 2010: Svetový deň proti rakovine

Dá sa rakovine predísť?

Liga proti rakovine SR sa ako člen Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC) zúčastňuje a realizuje všetky aktivity súvisiace so svetovým dňom, a to nielen počas neho, ale najmä zameraním sa na celoročnú prevenciu. Aj v roku 2010 sa pripája svojimi aktivitami k Svetovému dňu proti rakovine. Pôvodný plán upozorniť na prevenciu rakoviny vyvolanej infekciami (vírusy, baktérie a iné patogény) sa rozšíril o upozorňovanie na ďalšie závažné riziká vzniku rakoviny v kampani s heslom „Rakovine sa dá predísť tiež“.

Základom je poukázať na to, že prostredníctvom jednotlivých aktivít je možné značne znížiť rizikové faktory vplývajúce na vznik nádorových ochorení a najlepšie je začať od seba a svojich blízkych. K týmto aktivitám patria – vyzývanie ľudí, aby:

• prestali fajčiť a vyhýbali sa aj pasívnemu fajčeniu, • obmedzili pitie alkoholu, • si udržiavali zdravú hmotnosť rozumnou stravou a pravidelnou fyzickou aktivitou, • sa vyhýbali nadmernému slneniu, • sa chránili proti infekciám spôsobujúcim rakovinu.

Ide o široký záber preventívnych riešení obávaných rizík. Použitím všetkých osvedčených spôsobov sa Liga proti rakovine celoročne usiluje, aby tieto heslá vyzývajúce k prevencii mali neobmedzenú platnosť. Skúsme preto všetci najmä v tento deň rozmýšľať, či sa rakovine ozaj nedá predísť… Zdroj: Liga proti rakovine

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM