Ľubomír Hudačko Rôzne

4 lákadlá, ktoré treba zažiť na vlastnej koži: Okúste atmosféru pravých prešovských fašiangov

Pred popolcovou stredou opäť vyvrcholia v metropole Šariša fašiangy. Jedno z najobľúbenejších, no zároveň i najzábavnejších prešovských podujatí Fašiangovanie, v ktorom si Prešovčania pripomenú staré zvyky, už klope na dvere. Kedy sa naň môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku 4 lákadlá, ktoré treba zažiť na vlastnej koži: Okúste atmosféru pravých prešovských fašiangov
Zdroj: TASR

Fašiangovanie je na programe už 17. februára so začiatkom o 15:00 na pešej zóne. O netradičné vinšovačky či unikátne kostýmy nebude núdza ani tento rok!

Vedeli ste?

Fašiangy či fašengi sa tu vymedzuje ako obdobie od Troch kráľov do Popolcovej, resp. Škaredej stredy. Bolo to obdobie svadieb, priadok, obchôdzkových zvykov mládeže v maskách a zábavy, až samopašného charakteru. Tri dni pred Popolcovou stredou boli kedysi „ostatne fašengi“. Zvyky a tradície týchto sviatkov vystihujú aj riadky Jozefa /Karola/ Knuta (1880–1964) obsiahnuté k tejto publikácii: „Za mojej mladej pameci na fašengi v Zdrafcoch chodziľi po zbiraňu dzifki z domu do domu, nazbiraľi muki, vajcoch, slaňini, napekľi, paropci paľenki porichtovaľi a potom vo vozarňi hudaci hraľi, dzifki bose tancovaľi, ľem jim tak peti otskakovaľi."

Dávnu atmosféru, ale i prežívanie tohto sviatku priblížila aj Patrícia Zichová z oddelenia kultúry a športu MsÚ.

„Fašiangy boli, a hádam ešte i sú, nielen tou zvláštnou časťou roka, keď – ako hovorí tradícia – „malo by byť všetko naopak“, ale je to i čas stretávania sa, spoločenských posedení a akéhosi „vzývania“, aby rok, ktorý sa len nedávno začal, bol štedrý a bohatý ako fašiangový čas,“ vysvetlila Zichová.

Uzatvára sa obdobie plesov

Zároveň doplnila, že kedysi stáročné zvyky a obchôdzky po dedinách v maskách vyrobených doma, vystriedali dnes zväčša honosné plesy v drahých róbach. Prešovské fašiangy sú už osem rokov súčasťou cyklu Kalendárne obyčaje, ktoré tradične vnášajú do prešovských ulíc atmosféru typického slovenského zvykoslovia.

„Kladú symbolickú bodku za veselým fašiangovým obdobím, ktoré trvá od Troch kráľov do utorka pred „škaredou“ alebo popolcovou stredou, kedy začína pôst," doplnila Zichová. Podľa jej slov tak deň pred Škaredou stredou uzatvára v Prešove obdobie plesov, zábav, diskoték a karnevalov utorkové fašiangové podujatie na pešej zóne. Atmosféru bude aj tento rok dotvárať tridsať hudobných telies ako folklórne skupiny a súbory, mažoretky, dychovka, bubenícka show a pod., tento rok by mal počet účinkujúcich prekročiť hranicu 550 až 600 účastníkov.

„Fašiangový jarmok každoročne láka návštevníkov na tradičné slovenské špeciality, ale aj bohatého fašiangového sprievodu s maskami, s milými a veselými postavami a postavičkami, veselý fašiangový program vrcholí aj tento rok pochovávaním basy," zdôraznila na záver.

Na čo sa môžu fašiangujúci Prešovčania tento rok tešiť? Tu sú 4 lákadlá, ktoré môžete zažiť na vlastné oči:

  • Fašiangový sprievod v maskách od sv. Trojice – 15:00 h
  • Vinšovačky folklórnych súborov a skupín primátorke mesta
  • Fašiangový program
  • Domáce fašiangové dobroty a k tomu všetkému stánky s občerstvením a výzdoba pešej zóny fašiangovými maskami.

Príďte pred obdobím pôstu okúsiť atmosféru pravých prešovských fašiangov! A ak už neviete dočkať pravých fašiangových špecialít a začali sa vám už zbiehať slinky na jazyk, máme pre vás recept na dobrotu, ktorú si môžete pripraviť u vás doma.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM