Tlačové správy

6 tipov, vďaka ktorým si pripravíte lahodnú kávu

Dokážete si predstaviť deň bez kávy? Ak áno, dajte si pozor na to, aby to tieto tipy na jej prípravu nezmenili.

Ilustračný obrázok k článku 6 tipov, vďaka ktorým si pripravíte lahodnú kávu
Zdroj: TASR

Je jedno či máte radšej kávu arabica alebo robusta, vďaka týmto všeobecným tipom si vyčarujete do vašej šálky skutočné čierne zlato.

1. Kvalitná káva je základ

Už pri príprave jedla platí zlaté pravidlo o tom, že jedlo je také dobré, ako veľmi kvalitné suroviny používate. A to isté platí aj pri príprave kávy. Tajomstvo sa neskrýva v tom, či máte najmodernejší kávovar alebo iba džezvu, ale v tom, či máte skvelú kávu alebo len priemer, ktorý ste si kúpili v supermarkete. Ak máte vo svojej blízkosti pražiareň, nájdite si tam tú najlepšiu zmes.

2. Pravidlo 15

Tá pražiareň vo vašej blízkosti je dôležitá aj kvôli tomuto pravidlu. Už ste o ňom niekedy počuli? Toto prísne pravidlo hovorí o tom, že zozbieraná káva by mala byť upražená najneskôr do 15 mesiacov, zomletá najneskôr do 15 dní po jej upražení a zaliata do 15 minút po jej zomletí. Aj preto budete potrebovať mlynčeky na kávu. A áno, je to náročné dodržať, ale ak ste skutočný kávomilec, zvládnete to.

3. Akú máte vodu

Samotná voda tvorí približne 99 % uvarenej kávy, takže je jasné, že jej kvalita ovplyvní chuť kávy. Ak vás trápi príliš tvrdá či inak nekvalitná voda, musíte s tým bojovať. Môžete skúsiť odbúrať tvrdosť napríklad filtračnou kanvicou, prípade kupovať kvalitnú balenú vodu. Tí, ktorí chcú mať naozaj super kávu, si môžu ísť nabrať vodu do väčších nádob k prírodnému prameňu.

4. Pozor na teplotu

Ak si nechcete uvariť kávu s horkou chuťou, musíte si dať pozor na teplotu vody, aby ju nespálila. Ideálna na zalievanie kávy je 90 °C. Ak nemáte po ruke kuchynské teplomery, existuje jednoduchá pomôcka – po zovretí vody v kanvici počkajte 30–40 sekúnd, za ten čas teplota klesne na požadovaných 90 °C.

5. Kávou nešetrite

Kávou sa vám neoplatí šetriť, plná chuť je dôležitá. Optimálna dávka kávy sú dve lyžičky na 180 ml vody.

6. Nebuďte lenivý a čistite

Čistota pol úspechu kvalitnej kávy. Aj takto by sme mohli parafrázovať starú múdrosť a naozaj to platí. Po každom použití poriadne umyte džezvu, kávovar, french press či aeropress. Jednoducho čokoľvek, čo pri príprave vášho čierneho zlata použijete.

foto: ilustračné

Zdroj: Seocentrum.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM