JAB Rôzne

Adnan Akram nie je iba poslanec, ale aj kulinár: Kuchtí jedna radosť a zákvas pije s čili

Pokračujeme v novom seriáli o záľubách známych ľudí zo Spišskej Novej Vsi. Prezradili nám ich bežné a možno aj nevšedné koníčky. Tentokrát nám o svojej najväčšej záľube porozprával poslanec mestského zastupiteľstva Adnan Akram.

Ilustračný obrázok k článku Adnan Akram nie je iba poslanec, ale aj kulinár: Kuchtí jedna radosť a zákvas pije s čili
Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď nie je rodený Novovešťan, v Spišskej už žije 21 rokov. Poslanec mestského zastupiteľstva, riaditeľ jazykovej školy a konzulárny správca britskej ambasády má podľa jeho slov dva základné koníčky, respektíve priority.

Nevydarené začiatky na internáte

Prvou prioritou, ako sa zdôveril sú jeho deti, s ktorými sa snaží tráviť čo najviac voľného času. Nemenej dôležitou prioritou je aj jeho veľká záľuba a tou je varenie. ,,Varím všetko, rád a pre všetkých, samozrejme aj pre moje deti,“ povedal Akram pre náš portál. Nás zaujímalo, kedy a prečo vôbec variť začal? „Po odchode z domu na internát veľa možností stravovania nebolo, tak sme si skúšali niečo navariť. Prvé pokusy boli dosť nepodarené, ale neskôr to už bolo jedlé. Našťastie, na internáte som mal spolubývajúcich z rôznych krajín ako je Francúzsko, alebo Taliansko a tak keď mi niečo chutilo čo navarili, tak som to skúšal aj ja,“ opísal Addy svoje začiatky.

Ako prezradil s príchodom na Slovensko veľa toho nenavaril, lebo v tej dobe bol problém nájsť v obchodoch potrebné suroviny. No teraz je to už lepšie aj keď, ako tvrdí na Slovensku je problém nájsť kvalitnú jahňacinu či dobrú čerstvú rybu. Po inšpiráciu si chodí do rôznych krajín, alebo sa nechá viesť kuchárskymi knižkami, ktorých má už cez tridsať. „Vždy keď idem do zahraničia, dám si v reštaurácii niečo nové a potom to skúšam sám navariť podľa toho, čo som v tom jedle cítil. Na recept sa nepýtam, aj tak by mi ho asi nedali,“ dodáva s úsmevom.

Konzervatívny kuchár

Čo sa týka kuchyne a najobľúbenejšieho jedla pre samotného kulinára, odpovedá: „Varím všetko, často a podľa nálady. Niekedy mám chuť na jednoduché rýchle väčšinou talianske jedlo, na čo stačia 3 – 4 suroviny, niekedy zas strávim prípravou takého indického obeda aj niekoľko hodín a spotrebujem aj 10 druhov korenín.“ Ako povedal nie je kuchyňa, ktorú vyslovene preferuje. Problém v jedle nemá s ničím, až na to, že kuchyne zásadne nemieša. „V dnešnej dobe sa dostáva do popredia takzvaná fusion kuchyňa,“ ozrejmil poslanec s tým, že v tomto patrí medzi konzervatívnych kuchárov.

„Keď má byť niečo japonské, tak nech to japonské aj ostane,“ dodáva. Dokonca si obľúbil aj slovenskú kuchyňu a problém mu nerobili ani naše bryndzové halušky či pirohy. Síce priznáva, že keď videl prvýkrát bryndzové halušky tak mu to pripadalo, ako keby to už niekto predtým jedol, ale teraz patria medzi jeho obľúbené jedlá. Pirohy sú však pre neho TOP. Spišské pirohy so smotanou, pažítkou a slaninou však zapíja zákvasom dochuteným čili.

Vždy pripravený

Keďže varí rád, návštevy sa tak môžu tešiť na vynikajúce kulinárske zážitky. „Každej návšteve niečo navarím. Základné veci, ako kvalitné mäso, cestovinu, bylinky a čerstvú zeleninu mám vždy doma a tak je jedlo hotové za pár minút,“ povedal. Aj jeho dve deti majú rady otcovu kuchyňu. „Dcére Tamarke, ktorá má desať rokov pripravujem vždy niečo pikantné. Keď to nemá grády, tak to ani nezje. Naopak starší syn pikantné jedlo vôbec nemusí,“ prezradil chute svojich detí.

A čo netypické či exotické už ochutnal? „Jedol som už hádam všetko, okrem červíkov. Mám rád morské plody hlavne ustrice, ale to už nie je nič exotické. No veľký kulinársky zážitok som mal v Singapure na trhu, kde som jedol hada,“ priznal sa Akram s tým, že pred tým, ako ho zjedol si ho ešte ako živého mohol vybrať a jeho príprava trvala necelých 5 minút pred jeho očami. Na tom istom trhu sa odvážil ochutnať aj domáci alkohol, ktorý miestni podávali ochutený hadím zlčom. Na otázku, ako to chutilo sa zasmial a povedal. „Ako to chutilo si už ani veľmi nepamätám, v podstate po prvom poháriku mi to už bolo jedno.“

Adnan Akram nám prezradil aj najobľúbenejší recept jeho dcéry. Navariť si podľa neho budete môcť už tento víkend.

Foto: sukromný archív AA

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM