Webnoviny - Svet

ADVOCAAT: Mali sme vyhrať my, nie Slováci

WEBNOVINY.SK

Tréner „zbornej“ Dick Advocaat Foto: SITA/AP MOSKVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili vo svojom druhom zápase kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2012 nad favorizovaným Ruskom na štadióne Lokomotivu Moskva najtesnejším rozdielom 1:0. O jediný presný zásah utorňajšieho duelu sa v 27. min utešenou strelou postaral Miroslav Stoch, ktorý využil zaváhanie domáceho gólmana Igora Akinfejeva. Tréner „zbornej“ Dick Advocaat bol po zápase spokojný predovšetkým s výkonom svojich zverencov, menej už s finálnym výsledkom.

„Výsledok ma veľmi hnevá. Som presvedčený, že víťazstvo si dnes zaslúžilo iba jedno mužstvo a nebolo to Slovensko. Sklamania sú však súčasťou futbalu. S prevedeným výkonom svojich zverencov som spokojný. Hrali sme tak dobre, ako sme len mohli. Vypracovali sme si viacero sľubných streleckých príležitostí. Náš súper nevyprodukoval nič, gól, ktorý sme inkasovali, sme mu ponúkli. Po zákroku na Aňukova sme mali dostať výhodu pokutového kopu, no rozhodca ho neodpískal. Ani v tomto ohľade nestálo šťastie na našej strane,“ povedal 62-ročný Holanďan v rozhovore pre spravodajský portál gazeta.ru.

Po úvodnom dvojzápase majú Slováci na konte šesť bodov a lepší úvod kvalifikácie si nemohli priať, Rusi majú v hodnotení B-skupiny tri body, no Advocaat zbrane rozhodne neskladá: „Ešte stále nás čaká osem zápasov, máme veľmi reálnu šancu postúpiť na majstrovstvá Európy. Opakujem, víťazstvo by sme si dnes zaslúžili.“ Rodák z Haagu sa vyjadril aj na margo hrubice v podaní gólmana Akinfejeva: „Igor je skvelý brankár. Uvedomuje si, že urobil chybu a do budúcnosti ho to posilní.“ Advocaat sa však prezentoval aj menej uhladeným prejavom: „Hráčov som varoval, že od novinárov môžu teraz očakávať iba špinu. Každý, kto však niekedy hral futbal, chápe, že po takomto výsledku jednoducho nemáte chuť sa s nikým rozprávať.“

Autor rozhovoru trénera konfrontoval aj s jeho rozhodnutiami pri skladaní mužstva. Najskôr sa ho spýtal na nominovanie futbalistov, ktorí vo svojich kluboch pravidelne nehrávajú. Nasledovala otázka, či neľutuje nepozvanie niektorých mládežníckych reprezentantov. „Ak by som nepovolal aj hráčov bez dostatočnej zápasovej praxe, mal by som k dispozícii iba asi šesťčlenný káder. Povedali by ste mi mená mladíkov, ktorých som mal zavolať? S Rumunskom totiž prehrali 0:3. Neviem, koho z toho kádra by som mal nominovať,“ uzavrel skúsený kormidelník.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM