Webnoviny - Svet

Aj Fico podľa Lipšica navrhoval ústavné zákony

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Aj bývalý premiér Robert Fico v Programovom vyhlásení svojej vlády navrhoval ústavné zmeny, iba v oblasti justície išlo o dva návrhy ústavných noviel, ohradil sa dnes minister vnútra Daniel Lipšic voči Ficovej kritike, že nový kabinet sľubuje niečo, čo nemôže splniť, a to zmeny vyžadujúce si novely ústavných zákonov.

Podľa Lipšica viaceré zákony, ktoré bude jeho rezort pripravovať, presahujú jedno volebné obdobie a bol by rád, keby sa schválili širším konsenzom. Medzi ne napríklad zaradil volebný kódex zjednocujúci pravidlá všetkých typov volieb, na kreovanie zákona chce prizvať aj predstaviteľov opozície. Poslancov Lipšic vyzval, aby zákony posudzovali podľa kvality a nie podľa toho, kto ich predkladá, ako sa to dialo v uplynulých štyroch rokoch.

Minister vnútra zároveň zdôraznil, že polícia musí byť apolitická, ale nikdy nemôže byť nestranná. „Vždy musí stáť na strane slušných ľudí a musí rozlišovať medzi slušnými ľuďmi a gaunermi,“ dodal. Polícia podľa neho bude mať rozviazané ruky a nikto nebude stáť nad zákonom, ani bývalí či súčasní politici.

Minister kultúry Daniel Krajcer reagoval na výhrady poslancov Smeru-SD voči ministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi. „Pán Galko im leží v žalúdku. A všetci vieme prečo. Niekto má strach,“ konštatoval Krajcer. Zdôraznil, že SaS platí nováčikovskú daň v politike, vylúčil akékoľvek kupčenie.

Výroky opozície, že nová vláda neplní predvolebné sľuby, označil Krajcer za lož. Do Programového vyhlásenie vlády sa podľa jeho slov dostalo napríklad viac ako 50 percent sľubov SaS.

Krajcer vyzval ľudí na účasť v referende, aby za politikov rozhodli o zrušení imunity, ktorej sa zrejme opozičný Smer a SNS nechcú vzdať.

Poslanci teraz majú obedňajšiu prestávku, do rozpravy sú prihlásení ešte traja koaliční poslanci.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM