Rôzne

Aj jarné prázdniny spravidla znamenajú nápor na peňaženku

Necelé dva mesiace po vianočných sviatkoch dostáva rodičovská peňaženka opäť zabrať. Prezieravejší rodičia šetrili na zimnú dovolenku a jarné prázdniny už od septembra.

Ilustračný obrázok k článku Aj jarné prázdniny spravidla znamenajú nápor na peňaženku
Zdroj: TASR

Naopak tí, ktorí si prípravy nechali aj tento rok na poslednú chvíľu, začínajú pociťovať finančné pnutie. Podľa Richarda Modráka z Partners Group SK by rodičia za žiadnu cenu nemali robiť rýchle rozhodnutia a mali by sa vyhnúť pôžičkám a úverom. Kvalitná dovolenka, podľa neho, sa dá naplánovať aj s nižším rozpočtom.

Školské jarné prázdniny sa nespájajú iba s oddychom detí, ale sú obrazom životného štýlu celej rodiny. Aktívna rodina prázdniny spojí najčastejšie s lyžovačkou, turistikou, poznávacím zájazdom či wellness pobytom.

Prázdniny u babky

V prípade pracovne vyťažených rodičov je častou voľbou denný tábor. V oboch prípadoch však platí, že deťom treba vyplniť program zmysluplnou aktivitou, v opačnom prípade si ho vyplnia vlastnou, ako je sledovanie televízie alebo hranie sa na počítačoch či mobiloch.

Niektoré zvyky sa rokmi nemenia a prázdniny u babky sú aj dnes najobľúbenejšou, najjednoduchšou a často aj najlacnejšou alternatívou s množstvom výhod.

„Prázdninami u babky spájate príjemné s užitočným. Na jednej strane venujete deťom spoločný čas s prarodičmi, na strane druhej neplatíte za ubytovanie, stravu. V prípade, že bývajú neďaleko lyžiarskych stredísk, prázdniny sú z polovice vyhrané,“ vysvetľuje Modrák. Denný rozpočet sa v tomto prípade začína pri vreckovom dve eurá na deň, zvyšné financie ovplyvňujú plánované aktivity.

„Pri lyžovaní, návšteve akvaparku, prípadne výletu treba počítať s vyšším vreckovým, približne od desať eur vyššie. Stále však ide o finančne najvýhodnejší spôsob, ako pripraviť deťom pekné jarné prázdniny,“ vypočítava Modrák.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM