Peter Klimant Rôzne

dedo mráz

Vianočné koncerty, jasličkové slávnosti, divadlá. To je pohľad na súčasnú pokojnú vianočnú kultúru v našom meste. V minulosti tomu však boli inak. Za socializmu sa ulicami Zlatých Moraviec premával dedo Mráz na rakete a námestie nám osvetľoval strom republiky.

Ilustračný obrázok k článku dedo mráz
Zdroj: TASR

Rozsvietenie stromčeka na námestí, vianočné trhy, koncerty, divadlá či koledy hrajúce z mestského rozhlasu. Takto nejak v skratke vyzerá vianočné obdobie v meste v súčasnosti. Nebolo však tomu vždy tak. Ak sa obhliadneme späť do minulosti, v dobách socializmu sme vianočné sviatky slávili v uliciach Moraviec inak ako dnes. O Ježiškovi nepadlo ani slovko. Prim hral dedo Mráz.

Ako sa píše v kronike mesta, na Vianoce roku 1959 sa tesne pred Štedrým dňom konali v našom meste Slávnosti Deda Mráza. Sprievod detí s balónikmi a farebnými čiapočkami sa podľa kroniky tiahol od Topoľčianskej cesty až na námestie do kaštieľa, kde bola krátka slávnosť. Ak by ste čakali, že Dedo Mráz bol mestom ťahaný na saniach, boli by ste sklamaný. „Dedo Mráz bol pekne nastrojený a šiel v sprievode, resp. bol vezený v obrovskej rakete na národnom automobile,“ píše sa v kronike Zlatých Moraviec.

Slávnosti deda Mráza sa v Moravciach konávali pravidelne v závere každého roka. Táto socialistická verzia Santa Clausa počas slávností i obdarovávala deti, ktoré počas roka poslúchali. „Dedo Mráz rozdával deťom darčeky za dobré výsledky v škole ako i za poslušnosť v rodine,“ prezrádza kronika, podľa ktorej ho zlatomoravecké deti každý rok v našom meste vrelo privítali.

Ježiško síce darčeky verejne v rámci mesta neroznášal, no ostatné symboly Vianoc fungovali v Moravciach normálne. Jeden z hlavných vianočných symbolov mesta – vianočný stromček na námestí, bol samozrejmosť aj počas socializmu. Nemal však jednoduchý názov „vianočný stromček“. Podľa mestskej kroniky bol označovaný ako „vianočný strom republiky“. Označenie sa používalo na začiatku 50-tych rokov minulého storočia. Neskôr slovko „republika“ z názvu našťastie vypadlo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM