Tlačové správy

Ako sa repasuje vysokozdvižný vozík?

Oplatí sa kupovať staršie repasované veci? Mnoho ľudí sa nevie rozhodnúť či áno, či nie.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa repasuje vysokozdvižný vozík?
Zdroj: TASR

Na jednej strane hovorí za repasované veci cena, ktorá je vo väčšine prípadov nižšia aj o polovicu, no na druhej strane sa bojíme toho, či výrobok bude funkčný, či nestratil svoje pôvodné vlastnosti. Repasovanie je bežná prax v elektronike – notebooky, mobily, počítače či tonery do tlačiarní, v automobilovom priemysle – náhradné diely a aj vysokozdvižné vozíky. Ako vyzerá repasovanie takéhoto vozíka? Je tlaková hadica rovnako kvalitná ako pri novom? Zdvihne rovnakú váhu? Musíme sa obávať jeho kvality?

Vstupná kontrola

Starší vysokozdvižný vozík prejde vstupnou kontrolou, kde sa predbežne určí, čo všetko je potrebné vymeniť, a teda aj ktoré náhradné diely objednať. Bývajú to diely, ktorú sú najviac namáhané. Špeciálny dôraz sa kladie na pneumatiky, tie sú z oveľa pevnejšej gumovej zmesi ako pneumatiky na auto, sú z podobného materiálu ako gumové pásy na báger, a záleží na nich celková stabilita vozíka.

Rozobratie

Vysokozdvižný vozík sa rozloží takmer do poslednej skrutky a následne sa všetko prečistí. Likvidujú sa ekologický nebezpečné kvapaliny, ktoré sa nahradia za nové – olej, brzdová kvapalina, hydraulická kvapalina. Určí sa, ktoré diely je potrebné vymeniť – najčastejšie sú to kolieska a kladky, ložiská, hydraulické hadice.

Tmelenie, farbenie, lakovanie

Nerovnosti na karosérii vozíka sa zatmelia, vybrúsia, nafarbia nanovo a nalakujú. Takto upravený vozík, ktorý je následne zložený, často nedokážu rozoznať od nového ani skúsení mechanici.

Zloženie a výstupná kontrola

Vozík sa zloží do finálnej a vynovenej podoby, aby bolo jasné, že je v poriadku a plne funkčný, musí prejsť ešte výstupnou kontrolou, kde mechanici podrobia vysokozdvižný vozík zaťažkávacej skúške. Takže o kvalitu repasovaného vozíka sa skutočne nemusíte obávať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM