Tlačové správy

Ako si vybrať zimné pneumatiky

Síce ešte ani poriadne nezačala jeseň, no už je najvyšší čas rozmýšľať o tom, aké pneumatiky by ste mali svojmu štvorkolesovému miláčikovi zaobstarať na zimu.

Ilustračný obrázok k článku Ako si vybrať zimné pneumatiky
Zdroj: TASR

Nenechajte sa obalamutiť celoročnými pneumatikami, ktoré sú ideálne do prímorských podmienok, kde nenapadne takmer žiadny sneh a teploty nejdú pod nulu, no na slovenské podmienky sú nedostačujúce. Na čo by ste si mali dať pozor, aby vaša jazda bola bezpečná aj v zime?

Aká šírka pneumatík

Úzke či široké? Záleží od toho, kde jazdíte. Široké zimné pneumatiky sú lepšie do mesta, pretože vďaka svojmu dezénu lepšie odvádzajú vodu a kašovitý sneh, majú kratšiu brzdnú dráhu a lepšie zaberajú. Úzke zimné pneumatiky sú lepšie na neudržiavané cesty, ktoré sú pokrytom snehom. Úzka pneumatika v takomto teréne lepšie zaberá a neprešmykuje.

Dôležitý je dezén

Vybrať si symetrický či asymetrický? Opäť sa rozhodnite podľa toho, kde budete viac jazdiť. Symetrický dezén je lepší do miest, kde dokáže skvelo odvádzať snehovú kašu a asymetrický dezén je zase lepší na menej udržiavané cesty, kde vás podrží v zákrutách a navyše je aj tichší.

Vysoký či nízky profil?

Problém s nízkym profilom pneumatík je ten, že sú určené na športové autá a na hladké cesty. Keď cesty zakryje sneh, zakryje aj jamy, ktoré keď naberiete, pneumatika a aj disk si to môžu poriadne odskákať. Preto je lepšie vyberať pneumatiky s vyšším profilom. Ale pozor! Nemal by byť ani priveľmi vysoký, pretože pneumatiky potom strácajú svoje jazdné vlastnosti a v zákrutách nie sú také stabilné.

Nesnažte sa ušetriť

Na niektorých veciach sa šetriť oplatí, na iných nie. Pneumatiky patria medzi tie, ktoré sa počas zimných mesiacov starajú o vašu bezpečnosť. Takže sa na nich čo? Správne, neoplatí šetriť. Stavte na kvalitu. Kúpte si pneumatiky Continental, Pirelli, Bridgestone či GoodYear.

Niektoré náhradné diely na auto sa dajú kúpiť aj repasované, výnimkou nie sú ani počítače, telefóny či tonery do tlačiarní. Jazdené pneumatiky nikdy nekupujte, pretože neviete, v akom stave sú skutočne.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM