Správy Správy

Ako skladovať potraviny v lete: Niekoľko užitočných rád, ktoré vám zachránia zdravie

Na Slovensko dorazili tropické teploty, ktoré majú výrazný vplyv aj na potraviny. Z tohto dôvodu musíme byť pri ich konzumácii oveľa opatrnejší a rozvážnejší ako inokedy.

Dvakrát meraj a raz rež. Táto stará múdrosť sa v aktuálnych horúcich dňoch hodí. Obzvlášť, keď si musíme dávať pozor na to, čo skonzumujeme, veď je tu zvýšené riziko tráviacich problémov. Nutnosťou je pri skladovaní potravín dodržiavanie niekoľkých zásad, takisto sa vedieť správne rozhodnúť, čo ešte skonzumovať a čo už nie.

Pozor na to, čo zjete

Teploty v týchto dňoch presiahli hranicu 30 stupňov, podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu vystúpia vo štvrtok až na 35°C, a tak je namieste uvážiť, čo dáme do úst. V potravinách sa totiž množia mikroorganizmy, tvorba plesní a mykotoxínov je v lete rýchlejšia.

Pozor na cukrárenské výrobky (torty, zákusky), mäkké mäsové výrobky ako salámy, majonézové šaláty, vajcia, mliečne výrobky, hydinu i zmrzlinu.

PREČÍTAJTE SI: Kvety na zjedenie. Viete, ktoré môžete použiť v kuchyni a načo?

Správne skladovanie potravín

Podmienky skladovania potravín, teda teplotu a vlhkosť vzduchu nie je dobré podceniť. Predídete tak možným žalúdočným problémom, horúčkam, hnačkám, krvácaniu, kŕčom a zvracaniu.

Sledujte etiketu výrobku, na nej zloženie, dôkladne skontrolujte dátum spotreby. Nenechávajte potraviny ležať na slnku, napríklad v aute po nákupe.

Veľmi dôležitá je aj pravidelná kontrola chladničky. Pokiaľ nemáte zariadenie so špeciálnym systémom Bacteria Safe, umývajte ju raz týždenne. Podľa informácií portálu Zdravie.sk by mala byť teplota chladničky v letných mesiacoch o čosi nižšia. Dvere na nej nenchávajte otvorené dlhšie ako pár sekúnd.

**PREČÍTAJTE SI: Exotika na jazyku: Viete ako si pripraviť tradičné severoafrické jedlo kuskus?*

Ovocie a zelenina majú byť umiestnené v spodnej časti chladničky, do oddelených zásuviek, kde je teplota 2 stupne Celzia. Ovocie, ktoré ešte potrebuje dozrieť by nemalo byť v chlade, rovnako tak ani paradajky a uhorky.

Mäsové výrobky umiestnite do plastových nádob.

Do chladničky nevkladajte potraviny, ktoré spôsobujú zápach ako ryby, krájanú cibuľu. Rovnako sa neodporúča skladovať spoločne surové a uvarené jedlo.

Obzvlášť v teplých mesiacoch je dôležité potraviny správne spracovávať. Všetky jedlá by mali byť dôkladne tepelne spracované, ak sa skladajú z ovocia a zeleniny, musia byť tieto pred prípravou dôsledne umyté. Dbajte aj na čas medzi prípravou a konzumáciou jedla, dôležité je aby bol čo najkratší.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM