Správy

Ako ste hlasovali. Vymenili by ste gastrolístky za peniaze?

Opozícia pred časom vrátila do hry tému stravovacích lístkov. Plénum však potvrdilo staronovú skutočnosť - hlasovanie volených zástupcov ľudu nie vždy kopíruje prianie občanov.

Ilustračný obrázok k článku Ako ste hlasovali. Vymenili by ste gastrolístky za peniaze?
Zdroj: TASR

Privítali by ste zrušenie gastrolístkov a finančnú kompenzáciu za ne? Čitatelia siete portálov dnes24.sk majú jednoznačný názor. Ako však býva na Slovensku zvykom, na vec sa pozeráte inak ako väčšina poslancov platená z našich daní.

Nie pre gastrolístky

Viac ako sedem z desiatich účastníkov celoslovenskej ankety (73,5 %) v sieti portálov dnes24.sk je za zrušenie gastrolístkov. Namiesto papierových poukážok by ste privítali finančnú hotovosť, respektíve zvýšenie výplaty o danú sumu.

Dôvod je prostý – peniaze využije každý podľa vlastného uváženia. Na rozdiel od gastrolístkov sa vám navyše nestane, že vám z hotovosti nevydajú alebo ju niekde neprijmú. Platí všade.

Štvrtina je za

Za stravné lístky v súčasnej podobe sa vyjadrila zhruba štvrtina (26,5 %) účastníkov sondy. Uviedli ste, že dnešný stav vám vyhovuje a s použitím gastrolístkov nemáte problém.

PREČÍTAJTE SI: HLASUJTE: Privítali by ste zrušenie gastrolístkov? Politici sa nakoniec rozhodli nechať nám ich

Dohodnú sa politici?

Názory politikov na stravné lístky sa rôznia. Cieľom predkladateľov z opozičných strán SaS a OĽaNO bolo odstrániť zo stravovania sprostredkovateľov s nemalými províziami. V praxi to malo vyzerať tak, že zamestnávateľ poskytne zamestnancovi príspevok, ktorý na stravovanie vynakladal aj doteraz (55 % ceny jedla). Nestrhne mu však zo mzdy druhú časť sumy na stravu (45 % ceny jedla).

Opozičná návrh napokon plénum neposunulo do druhého čítania. Zostáva veriť, že poslanci vypočujú vôľu voličov a ďalší pokus odstrániť zbytočný medzičlánok už bude úspešný.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM