Rôzne

Alergikom dážď pomáha: Spóry húb však trápia aj vtedy

Dažde v posledných dňoch nepotešili len poľnohospodárov. Úľavu pocítila aj skupina alergikov.

Ilustračný obrázok k článku Alergikom dážď pomáha: Spóry húb však trápia aj vtedy
Zdroj: TASR

Na celom území Slovenska okrem peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy dominuje predovšetkým najvýznamnejší alergén tohto obdobia – peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Jeho denné koncentrácie dosahovali alergologicky významné hodnoty najmä na strednom a východnom Slovensku.

„Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu v ovzduší v uplynulom týždni boli namerané v Banskej Bystrici a v Bratislave. V oboch mestách mal v tieto dni najväčší podiel peľ pŕhľavovitých rastlín a peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Vyskytoval sa aj peľ štiavu, skorocelu, mrlíkov, mrkvovitých i astrovitých rastlín a lipy. V súvislosti s ochladením a zrážkovou činnosťou nepredpokladáme veľmi vysoké denné koncentrácie peľu. Naproti tomu spóry húb (plesní) budú naďalej dosahovať veľmi vysoké hladiny,“ konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku.

Ako dodala, vplyvom ochladenia a zrážkovej činnosti došlo síce oproti predchádzajúcemu týždňu k poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší, ale výrazne sa zvýšili denné koncentrácie spór húb. Teda keď prší, čiastočnú úľavu môžu pociťovať ľudia s alergiami na peľ rastlín, spóry húb však dráždia aj keď je pekne a po daždi.

Podľa Lafférsovej peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje a v súvislosti s druhým kvitnutím tráv možno očakávať nárast denných koncentrácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM