Prokop Slováček Zo Slovenska

Alkohol a drogy: Letné experimenty sa môžu stať mladému človeku osudnými

Počas leta mladí ľudia siahajú po alkohole častejšie ako inokedy, skúšajú aj drogy. Je leto rizikovejším obdobím pre vznik závislostí? Čo všetko sa môže stať ak si poriadne vyhodia z kopýtka?

Ilustračný obrázok k článku Alkohol a drogy: Letné experimenty sa môžu stať mladému človeku osudnými
Zdroj: TASR

Leto je skvelá príležitosť na objavovanie nových vecí. Ale mladí ľudia sa počas voľných dní správajú rizikovejšie aj čo sa alkoholu a drog týka. Majú na to oveľa viac príležitostí.

O tom prečo a aké problémy z toho môžu vzniknúť sme sa zhovárali sme sa s psychológom Marekom Madrom, riaditeľom občianskeho združenia IPčko.sk, ktoré poskytuje internetovú poradňu pre mladých.

Siahajú mladí ľudia po alkohole počas prázdnin častejšie?

Počas leta si chcú „vyhodiť z kopýtka“. Možností majú veľa. Toto obdobie je bohaté na festivaly, stanovačky, opekačky, chatovačky, posedenia s priateľmi. Ťažko si predstaviť, že by trávili tento čas úplne bez alkoholu. Nemajú každodenné povinnosti, ako cez školský rok. Preto sú počas leta náchylnejší na rizikové užívanie alkoholu, bez sociálnej, či inej brzdy. A nie je nič výnimočné, že to aj preženú. Mladí majú viac času na seba, i viac času, kedy si môžu uvedomiť, že sa vlastne bez povinností nudia. Zájdu teda na pivo. Málokedy to, ale skončí len pri jednom.

Je leto rizikovejšie obdobie ako iné časti roka?

Spomínané festivaly a hromadné akcie ponúkajú možnosti skúsiť niečo nové. Ak sa človek dostane do davu, ktorý sa správa rizikovo, je i on sám náchylnejší podľahnúť. Skúsiť, čo by za iných okolnosti triezvo zvažoval, či rázne zamietol. Áno, obdobie leta je pre mladých rizikové z pohľadu zvýšeného užívania alkoholu, či drog. Je to však individuálne, nedovolím si tvrdiť, či každý mladý počas leta tomuto javu podľahne. Je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú to, či mladý človek užije návykovú látku, kedy, koľko, s kým a či si zakladá na závislosť. Alebo bude dostatočne asertívny a povie si, že toto nie je cesta, ktorou chce kráčať.

PREČÍTAJTE SI AJ: Deti a alkohol: V lete stúpa riziko vzniku závislosti

Mladý človek je náchylnejší na vznik závislosti, ako dospelý. Prečo?

Z hľadiska vnútornej stavby, tráviacich procesov, či vstrebávania látok do tela mladý organizmus ešte nie je dostatočne vyvinutý na to, aby prijal väčšie množstvo alkoholu či drogy. Môže omnoho rýchlejšie dôjsť k otrave či intoxikácii organizmu než u dospelého človeka. Mladí a deti sú náchylnejší na prepuknutie závislosti a vážne ohrozenie svojho zdravia.

Ako závislosť vzniká?

Podieľa sa na tom veľa faktorov. Napríklad dostupnosť drogy a postoje okolia k jej užívaniu. Ďalej aj to, čím je pre človeka lákavá, vplyvy, ktoré vedú k zoznámeniu sa s drogou a ktoré oslabujú jeho sociálne zábrany. Dôležitá je aj charakteristika osobnosti či genetika. Niektorí ľudia sú náchylnejší na prepuknutie závislosti a iní zas menej. Ten, kto sa rozhodne užiť drogu, tým môže demonštrovať všeličo. Kompenzovať nenaplnené potreby v rodine, ako je láska, prijatie, odpor voči autoritám a pravidlám, úmyselné porušenie noriem, nepriaznivú životnú situáciu a spôsob vyrovnávania sa s ňou. Alebo snahu zapadnúť medzi rovesníkov, sebapotvrdenie vlastnej hodnoty, či nezávislosti, napodobňovanie vzorov, identifikáciu s nimi.

Čo by ste mladým poradili?

Je dôležité poznať vlastné hranice. Kedy je to ešte v poriadku a kedy to už prináša viac škody, než úžitku. Na varovné signály často krát upozorní práve okolie ohrozeného človeka. Z ľudského hľadiska je naozaj potrebné mať harmonické a kvalitné vzťahy s našimi dôležitými osobami, mať ich podporu. Vychutnávajte si vzájomnú spoločnosť aj bez prepadnutia zvýšenému užívaniu alkoholu, či inej drogy.

PREČÍTAJTE SI AJ: Marihuana áno, alebo nie? Čo všetko sa skrýva za populárnou zábavkou?

Fotografie: tasr, facebook – ipcko.upside.sk, titulné foto je ilustračné

Alkohol
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM