Barbara Dallosová Rôzne

Alojz zachraňuje starú odrodu slivky: V dedinke pri Kremnici je už len jediný strom, FOTO

Nadšený ovocinár chce vzácnu odrodu zachovať pre budúce generácie. A to nie je všetko. Na jeho dvore nájdete zasadené naozajstné skvosty.

Ilustračný obrázok k článku Alojz zachraňuje starú odrodu slivky: V dedinke pri Kremnici je už len jediný strom, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Záchranne starej odrody slivky, ľudovo známej ako kozie cecky, zasvätil svoju snahu Alojz Patsch z Kunešova v okrese Žiar nad Hronom.

Rezbár i ovocinár

Vášnivý rezbár sa okrem stružlikania venuje aj ovocinárstvu, a tak sa rozhodol, že túto starú, ale podľa jeho slov výbornú slivku zachráni v obci aj pre budúce generácie.

,,V dedine je len jedna takáto slivka. V bývalej farskej záhrade. Ja by som to chcel obnoviť pre deti, oplotiť ju, lebo nám tu robia zle jelene a srnčia zver," uviedol Patsch. Slivka je už podľa neho v zlom stave, no podarilo sa mu preštepiť ju na niekoľko ďalších mladých stromov.

,,Nedávno som v rozhlase počul reláciu o starých sortách. Potešilo ma, že sa o to zaujímajú aj na vysokej škole vo Zvolene a Nitre," dodal s tým, že sám kedysi robil záhradníka a tak má k ovocinárstvu veľmi blízko.

Návštevníkov by mohol vítať sekvojovec mamutí

Táto slivka patrí podľa neho k starým odrodám, ktoré sú chuťovo veľmi dobré a odolné voči škodcom. „Nenapadá ju žiadna šárka,“ dodal. O jednu sortu, a to slivky bystrické, už v obci úplne prišli a tak chce zachrániť aspoň túto.

V záhrade Alojza Patscha je viacero zaujímavostí. Jednou z nich sú aj mladé sekvojovce mamutie. Ihličnan, ktorý dorastá do výšky aj 100 metrov, plánuje vysadiť pri vstupe do obce. ,,Po ľavej strane je kaplnka a dve lipy, tam by som ju chcel vysadiť," dodal Patsch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM