Prokop Slováček Svet o Slovensku

Američania sa neboja priznať, že fenomén Warhol mal slovenský pôvod

Kráľ pop-artu celý život tajil, že pochádzal z malej dedinky Miková na východnom Slovensku. Napriek tomu ho dodnes Američania označujú ako syna slovenských prisťahovalcov.

Ilustračný obrázok k článku Američania sa neboja priznať, že fenomén Warhol mal slovenský pôvod
Zdroj: internet

Andy Warhol patrí bezpochyby medzi najslávnejších ľudí so slovenským pôvodom. Aj keď v jeho prípade treba povedať, že v žilách mu kolovala rusínska krv, keďže patril k tejto národnostnej menšine žijúcej na východnom Slovensku. Svet ho dodnes uznáva ako jednu z najvýraznejších postáv moderného vizuálneho umenia.

Neuveriteľná charizma

Prestížny americký denník The New York Times priniesol rozsiahlu reportáž o novej výstave, ktorá spája diela Andyho Warhola a čínskeho výtvarníka Ai Wieweia. Obaja umelci sa neraz stretli v osemdesiatych rokoch minulého storočia na rôznych vernisážach v New Yorku a ich diela majú veľa spoločného.

PREČÍTAJTE SI AJ: Uhlíkové vlákna zo Slovenska lietajú v Boeingoch a dobyli aj veľký svet F1

“Pamätám si, ako som bol na vernisáži v galérii a zrazu ľudia začali šepkať – Andy prišiel, Andy prišiel… a v tom som ho zbadal prichádzať cez dav,” spomína Ai Wiewei na vzrušujúci zážitok zo stretnutia s Warholom. “Bolo úžasné byť s ním v jednej miestnosti, ale ja som v tom čase bol nikto,” dodáva čínsky umelec.

Aj samotný denník predstavuje Warhola s neskrývaným obdivom. “Bol to mimoriadne úspešný umelec, syn slovenských imigrantov. Vďaka alabastrovej pokožke a šokujúco bielym vlasom bol v uliciach Manhattenu neprehliadnuteľný­.”

Poľudštenie umenia

Wiewei a Warhol majú podľa denníka mnoho spoločného. Predovšetkým sú obaja považovaní za “provokatérov” a “miláčikov svetového súčasného umenia.” Obaja sa radi obklopovali túlavými mačkami a mali záľubu v neónových kvetových motívoch.

Obaja umelci si však vyslúžili svetové uznanie najmä pre odvahu “rozbíjať uctievané kultúrne štandardy.” Vo Warholovom prípade išlo najmä o premieňanie každodenných predmetov na umenie, ako napríklad slávne plechovky Campbell polievky. Wiewei zasa pomaľoval neolitickú čínsku keramiku cukríkovými farbami a raz dokonca rozbil urnu z obdobia dynastie Han len pre zvuk, ktorý to spôsobilo.

PREČÍTAJTE SI AJ: Jaguar výstavbu automobilky nezastaví, možno u nás bude vyrábať slávny Defender

“Obaja umelci zmenili a neustále menia spôsob, akým svet vníma umenie a ako sa umelecké diela presadzujú vo verejnosti,” zhodnotil pre The New York Time Eric Shiner, riaditeľ múzea Andyho Warhola v Pittsburghu. Práve v tom americkom meste sa slávny umelec v roku 1928 narodil. Prvé múzeum jeho tvorby však vzniklo v slovenských Medzilaborciach

Andy Warhol
9
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM