Barbara Dallosová Svet Správy Regióny

Americká novinárka o výlete v Štiavnici: Vyrazila aj napriek varovaniam...

Americké noviny Washington Post prehovorili o našej krajine. Špeciálnym prekvapením bol pre pre novinárku renomovaného plátku príchod do Banskej Štiavnice...

Ilustračný obrázok k článku Americká novinárka o výlete v Štiavnici: Vyrazila aj napriek varovaniam...
Zdroj: TASR

Americká novinárka Erica Rosenberg vyhľadáva destinácie, ktoré nie sú preplnené turistami. Počas svojho pobytu v Maďarsku sa s priateľom rozhodli zavítať aj na Slovensko. Erica odštartovala trip na východe našej krajiny a v článku nezačína hneď chválou. Opisuje košické sídliská z komunistickej éry aj nepríjemnú skúsenosť s ubytovaním.

Známi ju varovali

Novinárka však ďalej konštatuje, že nemôže povedať, že nebola varovaná. Jej známi, ktorí Európu poznajú, jej odporúčali Slovensko preskočiť a vybrať sa rovno do Krakova. Ako tvrdí, nájsť informácie o Slovensku v knižných turistických sprievodcoch v angličtine je veľmi ťažké. Podľa nej je ich málo, sú staré a málo detailné.

Nakoniec však metropole východu dala šancu a na jej čaro superlatívmi nešetrila. Ako najkrajšiu časť výletu po neveľkej krajine ale skloňuje Banskú Štiavnicu.

Štiavnica prekvapením

,,To najlepšie bolo ešte len pred nami," píše o príchode do Banskej Štiavnice americká novinárka a pokračuje: ,,Je to dokonale zachované stredoveké mesto, ktorého hlavná ulica sa vinie až do kockami vydláždeného centra na Trojičné námestie a ktorého kúzlo, kultúra a gastronómia môžu konkurovať akémukoľvek talianskemu horskému mestečku."

Okrem známej kľukatej cestičky na trojičné námestie novinárka vyzdvihla aj Starý a Nový zámok s panoramatickými výhľadmi, banícku tradíciu a múzeá, autentické stredoveké slávnosti, dobré jedlo a tiež návštevu organového koncertu v kostole.

Erica Rosenberg si pochvaľovala tiež priaznivé ceny a to, že sa nemusela tmoliť cez davy turistov. Článok o návšteve našej krajiny uzatvára akousi výzvou: ,,Možno je čas dať nový šat turistickým sprievodcom…"

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM