Alexandra Húsková Zo Slovenska

Americký vojenský konvoj vstúpil na územie Slovenska, asistovali aj ťažkoodenci

Americký vojenský konvoj, ktorý sa presúva z Nemecka na aliančné cvičenie Brave Warrior do Maďarska, včera večer krátko po 20.35 h vstúpil cez hraničný priechod Břeclav - Brodské na územie Slovenska. Na hraniciach čakali na amerických vojakov desiatky odporcov, ale aj podporovateľov.

Ilustračný obrázok k článku Americký vojenský konvoj vstúpil na územie Slovenska, asistovali aj ťažkoodenci
Zdroj: TASR

Odporcovia boli na hraničnom priechode vyše hodinu pred príchodom amerických vojsk. Boli medzi nimi sympatizanti Ľudovej strany Naše Slovensko či radikálni ľavičiari. Ľudia mali v rukách transparenty ako Stop NATO, Stop USA.

Prečítajte si aj: Američania tu nemajú čo robiť! – zakričali odporcovia konvoja a vyrazili zhatiť prechod armády USA cez Záhorie

Niektorí držali ruské a komunistické zástavy a na prsiach mali pripnuté fotografie ruského prezidenta Vladimira Putina. Počas prechodu vojsk pískali a pokrikovali. V dave ľudí bol aj Ján Čarnogurský.

Prečítajte si aj : Komentár:Čarno­gurský s Beňom na tribúne, alebo krátke pojednanie o márnivosti neukojených chlapov

Obďaleč stálo aj niekoľko desiatok sympatizantov NATO, ktorí držali v rukých zástavy Severoatlantickej aliancie a USA.

Na situáciu dohliadala polícia, ktorá nasadila niekoľko desiatok ťažkoodencov. Tí museli odtlačiť ľudí od krajnice cesty, aby nenarušili prechod konvoja. Polícia zároveň oddeľovala oba tábory od seba.

Vojenský konvoj tvorí približne 640 amerických vojakov s asi 150 kusmi techniky. Američania so sebou priniesli napríklad obrnené bojové vozidla Stryker či terénne vozidlá Humvee.

Vojaci budú nocovať v zariadeniach Ozbrojených síl SR, a to buď na vojenskej leteckej základni v Kuchyni, alebo vo výcvikovom priestore Turecký vrch. Pobyt a prechod amerických vojakov zabezpečí viac ako 100 slovenských vojakov.

Americké jednotky opustia Slovensko do 17. septembra. Ešte predtým si záujemcovia budú môcť pozrieť časť americkej techniky v rámci Dňa otvorených dverí na Ministerstve obrany SR v stredu 16. septembra.

Prečítajte si aj: Na Slovensko dnes príde americký vojenský konvoj. Bude vítaný, či kritizovaný?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM