Webnoviny - Svet

ANALYTICI: Priemyselnú výrobu ovplyvnia dovolenky

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto : SITA/AP BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) – Produkcia slovenského priemyslu v júni spomalila svoje tempo rastu. Index priemyselnej produkcie v júni podľa údajov Štatistického úradu SR medziročne vzrástol o 23,5 %, čím si udržal pomerne rovnomernú dynamiku v tomto roku. V máji produkcia slovenského priemyslu vzrástla o takmer 29 %, čo bol najvyšší rast v tomto roku. Vývoj v šiestom mesiaci ovplyvnil hlavne rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 24,4 %, v priemyselnej výrobe o 24 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 0,6 %.

V letných mesiacoch by medziročné rasty priemyslu malo podľa analytikov ovplyvniť aj iné načasovanie dovoleniek oproti minulému roku. „Automobilky majú tento rok dovolenky posunuté viac do augusta, čo by malo podporiť medziročný rast v júli,“ konštatuje analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák s tým, že rast priemyselnej produkcie by v siedmom mesiace mal dosiahnuť medziročné tempo okolo 27 %. Podobné tempo rastu, a to 28 %, očakáva aj analytik VÚB banky Martin Lenko. „V auguste možno následne očakávať naopak výraznejšie spomalenie rastu produkcie, kde okrem výpadku výroby kvôli dovolenkám zohrá úlohu aj vyššia porovnávacia báza z minulého roku, kedy začal priemysel zaznamenávať prvé výraznejšie známky oživenia,“ dodáva Lenko.

S výnimkou výroby elektrických zariadení, ktorá zaznamenala pokles o 4,9 % a výroby koksu a rafinovaných ropných produktov s poklesom o 0,4 %, sa výroba v ostatných priemyselných odvetviach v júni zvýšila. Na raste celkovej produkcie sa najviac podieľalo zvýšenie výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov o 89,5 %. Vzrástla aj výroba strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 52,1 %, dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 24,4 %, výroba dopravných prostriedkov o 21,1 % a výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 20,9 %.

Podľa hlavných priemyselných zoskupení sa v porovnaní s júnom 2009 zvýšila výroba predmetov dlhodobej spotreby o 82,2 %, produkcia investičných prostriedkov o 28,8 %, produkcia súvisiaca s energetikou o 17,5 %, výroba pre medzispotrebu o 14,3 % a produkcia predmetov krátkodobej spotreby o 5,5 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v júni oproti máju ostala na rovnakej úrovni. Od začiatku roka vzrástol Index priemyselnej produkcie medziročne o 22 %, v tom v priemyselnej výrobe o 24,1 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 14,3 % a v ťažbe a dobývaní o 5,5 %. Z priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na raste produkcie celkom, bol najvýraznejší prírastok vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných, a to o 56,5 %. Dopravné prostriedky zaznamenali rast o 47 %, kovy a kovové konštrukcie okrem strojov a zariadení o 25,2 % a výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov o 23 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu vzrástla produkcia o 14,3 %. Na druhej strane produkcia poklesla len vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 10,6 Podľa hlavných priemyselných zoskupení sa zvýšila produkcia investičných prostriedkov o 41,4 %, výroba pre medzispotrebu o 21,3 %, produkcia predmetov dlhodobej spotreby o 20,4 %, výroba súvisiaca s energetikou o 7,5 % a produkcia predmetov krátkodobej spotreby o 7,4 %.

Priemyselná produkcia je v súčasnosti podľa Mušáka mierne nad predkrízovými úrovňami, keď je po sezónnom očistení o 2 % vyššia ako priemer prvého polroka 2008. Najväčšiu zásluhu na tom má pritom elektrotechnický priemysel, ktorý vyrába asi o 60 % viac ako pred krízou. Vysoký rast produkcie zaznamenal podľa analytika Slovenskej sporiteľne aj chemický priemysel, pričom predkrízové úrovne prekonala aj energetika a tesne aj výroba strojov. „Naopak, výroba dopravných prostriedkov a výroba z gumy a plastov zatiaľ za prvým polrokom 2008 zaostávajú približne o šestinu,“ dodáva Michal Mušák.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM