Zo Slovenska

Andrej Danko: S najväčšou pravdepodobnosťou budem kandidovať na predsedu NR SR

Líder SNS Andrej Danko bude s najväčšou pravdepodobnosťou kandidovať na post predsedu Národnej rady SR. Potvrdil to dnes novinárom. Voľba šéfa parlamentu sa uskutoční na ustanovujúcej schôdzi NR SR, ktorú prezident Andrej Kiska zvolal na stredu 23. marca.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Danko: S najväčšou pravdepodobnosťou budem kandidovať na predsedu NR SR
Zdroj: TASR

„Je to funkcia, ktorá prináleží druhej politickej strane. Som postavený pred tú výzvu a s najväčšou pravdepodobnosťou ju prijmem,“ avizoval Danko.
Na margo nominácií na ministerstvá, ktoré má obsadiť SNS, Danko povedal, že práve je na ceste do straníckej centrály, kde predstavitelia SNS budú prechádzať jednotlivé nominácie. „Nie je to o straníckych tričkách,“ uistil s tým, že na dnešnom rokovaní Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete sa o konkrétnych menách nehovorilo.

SNS v novej koalícii obsadí ministerstvá obrany, pôdohospodárstva a školstva. Pri pôdohospodárstve Danko nevylúčil ani Vladimíra Chovana, ktorý bol z kandidátky SNS krátko pred voľbami stiahnutý, a pri obrane prvého zástupcu náčelníka generálneho štábu Petra Gajdoša. Ako minister školstva sa zase spomína Ľudovít Hajduk.

Na margo rezortu zdravotníctva, ktorý pripadol Smeru-SD, Danko povedal, že je konsenzus rodiacej sa koalície, aby pri nominácii na tento post bola zhoda všetkých štyroch. „Aby sme sa vyhli podozreniam z lobistických záujmov, aby to bol krízový manažér, ktorý vie riadiť procesy a nezľakne sa žiadnej finančnej skupiny. Počul som aj meno Tomáša Druckera (súčasný šéf Slovenskej pošty, pozn. TASR), ale pri každom rezorte je viac mien,“ tvrdí Danko.

Na otázku, či žiadal niekto z budúcich partnerov, aby premiérom nebol Robert Fico (Smer-SD) a ministrom vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), Danko odvetil, že SNS sa uchádzala o post ministerstva vnútra. „Každá strana mala svoje výhrady k postom. Ale to bola otázka ešte minulého týždňa, keď sme si vyjasňovali otázky jednotlivých rezortov.“

Či vydrží koalícia celé štyri roky, Danko hádať nechcel. „Musel by som byť veštec, aby som vedel povedať áno alebo nie. SNS presadila veľa vecí zo svojho programu. Majú sa vrátiť IC vlaky, zastavili sme investície do radarov, zastavil sa do budúcna predaj strategických spoločností. Ak sa mi to podarí presadiť, nie je z pohľadu SNS dôvod koalíciu trhať,“ dodal Danko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM