Zo Slovenska

Andrej Danko vidí parlament ako najsvätejšie miesto s najlepšími zákonmi

Sme mladý štát a dobiehajú nás pubertálne choroby demokracie. Po dnešnom rokovaní to vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS).

Ilustračný obrázok k článku Andrej Danko vidí parlament ako najsvätejšie miesto s najlepšími zákonmi
Zdroj: TASR

Danko preto považuje za nutné zmeniť Rokovací poriadok parlamentu. Zároveň tvrdí, že nateraz vyčerpal všetky možnosti na rokovania, ktoré mal. Návrh novely z dielne koaličných poslancov opozícia ostro kritizuje.

Svätosť v parlamente

„Parlament je najsvätejšie miesto, kde by sa malo súťažiť len slovami, kde vznikajú tie najlepšie zákony, ktoré uľahčia a pomôžu ľuďom. NR SR prechádza svojim vývojom a dospela do stavu, kedy treba niečo urobiť s teátrami, exhibicionistickými vystúpeniami poslancov a nastaviť parlament tak, aby sa konečne stal miestom nie hystérie, ale prijímania zákonov, ktoré ľuďom menia život,“ povedal Danko.

Čítajte aj: Webstránka o vládnom balíčku je presmerovaná na porno. Kto je za tým?

Na margo odmietavého postoja opozície podotkol, že jej jediná argumentácia je nedemokratickosť a mečiarizmus. „Veľa pripomienok opozície bolo zakomponovaných, v druhom čítaní ešte nastanú zmeny. Jediná strana, ktorá nedodala žiadne pripomienky, je SaS. Ponúkol som im ešte diskusiu. Bolo mi povedané, že pripomienky nedodajú. Ja, ako predseda parlamentu, som vyčerpal všetky možnosti,“ zdôraznil Danko.

Útok na Nicholsonovú?

Predseda Andrej Danko nie je riaditeľom poslancov, tým je jedine volič. Po dnešnom rokovaní poslaneckého grémia to pred novinármi vyhlásila šéfka poslaneckého klubu opozičnej SaS Natália Blahová. Politici na grémiu rokovali o návrhu novely Rokovacieho poriadku NR SR z dielne koalície, ktorú opozícia ostro kritizuje.

Tvrdenia opozície, že na dnešnom grémiu došlo aj k osobným útokom, Danko odmietol. Poprel tiež, že by zastrašoval podpredsedníčku parlamentu Luciu Ďuriš Nicholsonovú (SaS), ktorá bude onedlho rodiť. Podľa jej slov totiž na ňu Danko tlačil, aby informovala, ako chce zvládať materstvo a povinnosti podpredsedníčky NR SR.

Čítajte aj: Danka vyspovedali v parlamente deti. Mali nevyspytateľné o­tázky

Danko však tvrdí, že sa k nej správal slušne. „Tieto zmeny v rokovacom poriadku absolútne popierajú parlamentnú demokraciu tak, ako sme ju doteraz poznali. Pán Danko je hrobárom parlamentnej demokracie. Ak sa stavia do pozície etalónu slušnosti, takto dehonestuje svojich kolegov a tvári sa ako riaditeľ, tak hrubo nepochopil to, čím parlament SR je. On nie je riaditeľom poslancov. Tým je volič. On jediný rozhoduje o tom, či svojmu poslancovi dá alebo nedá hlas,“ zdôraznila Blahová.

Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) sa koaliční poslanci tvária, že dávajú opozícii šancu diskutovať o zmenách rokovacieho poriadku.

„Ale oni si len hľadali alibi. Stretnutie bolo plné osobných atakov, nebola to racionálna debata o tom, čo nám predostreli. Tvária sa, že rokovací poriadok je jediný problém tejto krajiny, ale nie je. Tou je korupcia. Chcú nás prevalcovať. Koalícia ide zošnurovať práva opozičných poslancov,“ zdôraznila Ďuriš Nicholsonová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM