Svet o Slovensku

Anglická továreň zakázala našim robotníkom hovoriť rodnou rečou

Škandalózne pravidlo, ktoré nútilo všetkých zamestnancov používať na pracovisku výhradne angličtinu, továreň napokon zrušila a ospravedlnila sa.

Negatívne emócie voči cudzincom vo Veľkej Británii sa po Brexite ešte vystupňovali. Hlavným cieľom však nie sú imigranti zo Sýrie alebo Iraku, ale pracovníci z členských štátov EÚ, najmä z Poľska, Rumunska, či Slovenska. Tých je totiž v krajine veľmi veľa a niektorým Angličanom už prekáža aj počúvať ich rodný jazyk.

Diskriminačná harmónia

Anglické mesto Sheffield je novým domovom tisícok Slovákov, ktorí tu pracujú v miestnych fabrikách. V jednej z nich však takmer prišli o možnosť prehodiť na pracovisku čo i len pár slov po slovensky. Orchid Orthopedic Solutions totiž prijala vnútorné pravidlo, že všetci zamestnanci môžu medzi sebou komunikovať len po anglicky.

Podľa britského portálu denníka Daily Mail sa anglickí robotníci sťažovali, že ich poľskí a slovenskí kolegovia v tíme medzi sebou rozprávajú inou rečou a oni im nerozumejú. Doslova sa cítili “izolovaní a zastrašovaní” zo strany početných Poliakov a Slovákov.

Fabrika sa preto rozhodla situáciu riešiť tak, že všetkým nariadila povinnú angličtinu. “Cieľom bolo prekonať bariéru medzi anglickými zamestnancami a ich poľskými a slovenskými kolegami,” píše Daily Mail. Mala tak vzniknúť “harmónia” na pracovisku.

PREČÍTAJTE SI: Brexit zbúral zábrany. Briti dávajú do popredia urážky cudzincov a rasizmus!

Fiasko

Lenže namiesto harmónie sa dostavili sťažnosti a ešte väčšie napätie. Podľa portálu sa poľskí a slovenskí pracovníci okamžite ohradili, pretože sa novým pravidlom cítili diskriminovaní. “Zamestnanci sa sťažovali, že je to nespravodlivé a ešte viac to prispelo k nárastu napätia medzi jednotlivými národnosťami vo fabrike,” uvádza Daily Mail.

Noviny citujú aj anonymného poľského pracovníka, ktorý hovorí, že firma takto vyrobila z malého nedorozumenia veľký problém a všetko iba zhoršila. “Ak dvaja Poliaci riešia pracovné úlohy po poľsky, urobia všetko oveľa rýchlejšie. A navyše, je tu veľa Poliakov a Slovákov, voči nim je takéto pravidlo diskriminačné.”

Vedenie Orchid Orthopedic Solutions vzápätí jazykové pravidlo odvolalo a ospravedlnilo sa za vzniknuté nedorozumenie. “Ospravedlňujeme sa za zmätok, ktorý náš dobre mienený úmysel vyvolal. Ctíme si rôznorodosť, ktorá patrí k základným hodnotám nášho podniku, čo je vidieť aj na počte národností a rás, ktoré u nás pracujú,” píše sa v oficiálnom stanovisku spoločnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM