Rôzne Technológie

Apple sa ospravedlnil za spomaľovanie starších telefónov iPhone: TOTO bol dôvod

Apple sa ospravedlnil zákazníkom za to, že tajne spomalil staršie iPhony. Koncern tvrdí, že tento krok bol potrebný na to, aby sa zabránilo nečakanému vypnutiu telefónov z dôvodu vybitia batérie.

Ilustračný obrázok k článku Apple sa ospravedlnil za spomaľovanie starších telefónov iPhone: TOTO bol dôvod
Zdroj: TASR

Mnohí zákazníci interpretovali opatrenie ako spôsob, ktorým sa Apple snaží zvýšiť dopyt po novších modeloch iPhonov. Ich podozrenie tiež podporil fakt, že koncern spomalenie ani jeho dôvod neoznámil a dlhší čas tajil.

Apple sa rozhodol, že odškodní zákazníkov tým, že si budú môcť podstatne lacnejšie kúpiť novú batériu, čo vyrieši problém. V Európe budú potrebná výmena batérie mimo záručnú lehotu pre iPhone 6 a novšie modely stáť do konca budúceho roka 29 eur namiesto 89 eur, koľko stála doteraz. V USA zlacnie výmena batérie o 50 USD zo 79 USD na 29 USD (24,18 eura).

„Ospravedlňujeme sa,“ uviedol americký koncern na svojej internetovej stránke. „Nikdy sme nič neurobili a nikdy nič neurobíme, aby sme zámerne skrátili životnosť akéhokoľvek výrobku Apple, alebo aby sme zhoršili jeho funkčnosť, čo by nútilo zákazníkov kúpiť si novší model.“

Program výmeny pre iPhony 6 a novšie, ktoré potrebujú novú batériu, začne platiť na konci januára 2018. Koncern tiež uviedol, že na začiatku budúceho roka vydá aktualizáciu operačného systému, vďaka ktorej budú užívatelia lepšie informovaní o kondícii ich batérie, takže budú môcť zistiť, či jej stav ovplyvňuje výkon telefónu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM