Webnoviny - Svet

Arbiter zrušil zmluvu, Kovaľčuk je voľným hráčom

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP BOSTON 10. augusta (WEBNOVINY) – Arbitrážny sudca Richard Bloch potvrdil v pondelok rozhodnutie zámorskej hokejovej NHL, ktorá zamietla nový kontrakt Iľju Kovaľčuka a klubu New Jersey Devils v hodnote 102 miliónov USD na 17 rokov. Znamená to, že 27-ročný kanonier sa stal opäť voľným hráčom a môže rokovať o novej zmluve s ktorýmkoľvek klubom. No je takmer isté, že rodák z Tveru začne opäť rozhovory s „diablami“ a spoločne sa pokúsia dosiahnuť dohodu, ktorú bude akceptovať aj NHL.

„Chceme poďakovať arbitrovi Blochovi za jeho promptné rozhodnutie v celej komplexnosti prípadu,“ poznamenal na margo arbitrážneho rozhodnutia zástupca komisára NHL Bill Daly a pokračoval: „Jeho výklad práva je v úplnom súlade s obvyklým spôsobom interpretácie kolektívnej zmluvy v oblasti hráčskych kontraktov podliehajúcich platovému stropu, ktorý si osvojila liga.“

„Keďže nemáme kontrakt s Iľjom Kovaľčukom, obnovíme rokovania a dúfame, že sa nám podarí uzavrieť novú zmluvu, ktorá bude v súlade s princípmi arbitra Blocha a vedenia NHL,“ komentoval ďalší postup New Jersey Devils ich generálny manažér Lou Lamoriello.

Podľa hovorcu NHL Franka Browna liga v blízkej budúcnosti oznámi, či a akým spôsobom potrestá „diablov“ za uzavretie nelegálnej zmluvy. Devils môžu dostať finančnú pokutu alebo prísť o pozíciu v niektorom z budúcich draftov. Hráčska asociácia NHL (NHLPA), ktorá bola v arbitráži oponentom NHL, vyjadrila z rozsudku sklamanie a nebude ho v budúcnosti ďalej komentovať.

Iľja Kovaľčuk uzavrel 19. júla zmluvu s New Jersey až do konca sezóny 2026/27. V histórii NHL ešte dovtedy žiadny hráč nepodpísal zmluvu na 17 rokov. Vedenie NHL ju však na druhý deň zamietlo, keďže finančné podmienky mali obchádzať pravidlá o platovom strope. Do neho sa totiž klubom nezapočítava aktuálna ročná mzda hráča, ale priemerná ročná mzda počas celého trvania zmluvy. V nasledujúcich dvoch sezónach mal Kovaľčuk zarobiť po šesť miliónov dolárov, ďalších päť rokov mal byť jeho ročný plat 11,5 milióna USD. Následne by sa jeho ročná gáža postupne znižovala – 10,5 milióna (2017/2018), 8,5 milióna (2018/2019), 6,5 milióna (2019/2020), 3,5 milióna (2020/2021), v ďalšej sezóne by to bolo iba 750-tisíc dolárov a potom až do roku 2027 po 550-tisíc USD. Na základe týchto podmienok by si klub započítaval do platového stropu počas celého trvania zmluvy len 6 miliónov USD ročne, pričom v záverečných rokoch zmluvy by sa v prípade Kovaľčukovho ukončenia kariéry jeho klubu nezapočítavalo nič.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM