Webnoviny - Svet

Armáda obnovuje vojenskú techniku a vybavenie

WEBNOVINY.SK

prezentácia novej výzbroje Foto: SITA//Michal Burza

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Šetrenie v rezorte obrany umožnilo, aby armáda dostala nové vybavenie. „Nikto nám tie prostriedky navyše nedal, takže sme hľadali vo vlastných zdrojoch a niektoré neprioritné veci sme obmedzili,“ povedal dnes minister obrany Jaroslav Baška na brífingu na prvom tohtoročnom veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, kde spolu s prezidentom SR vyhodnotili výcvikový rok 2009 a oboznámili sa s tohtoročnými úlohami. Podľa Bašku vďaka šetreniu mohol rezort zainvestovať do nákupu novej techniky, výstroje a materiálu pre slovenských vojakov „v misiách medzinárodného krízového manažmentu v zahraničí“. Vyzbrojovanie novou technikou robil rezort vlani so zníženým finančným rámcom. „Aj v tomto roku bude ten rámec znížený. Úplne. V porovnaní s rokom 2009 je to viac ako 20 percent,“ dodal minister.

Ozbrojené sily Slovenskej republiky majú v operácii ISAF v Afganistane nasadených 242 príslušníkov. K tomuto počtu pribudli šiesti slovenskí dôstojníci, nasadení z veliteľských štruktúr NATO. V tomto roku by malo prísť k navýšeniu počtu vojakov v Afganistane o 57. Tí majú tvoriť novú strážnu jednotku. Baška uviedol, že jednotky vyslané do Afganistanu budú ochraňovať slovenskú multiženijnú jednotku, ktorá má za úlohu likvidovať nevybuchnutú muníciu. Naši vojaci tam budú mať novú špeciálnu techniku, medzi ktorú patria vojenské terénne vozidla, ľahké obrnené vozidlá, výbava pre pyrotechnikov či zbrane, ktoré má 5. pluk špeciálneho určenia. „Z každej tej techniky sa nakúpilo určité množstvo,“ povedal Baška a dodal, že pri niektorých druhoch techniky budú musieť zvýšiť jej množstvo a zároveň aj nakupovať novú techniku. Baška dodal, že výstroj slovenského profesionálneho vojaka je niekedy aj na vyššej úrovni ako ostatných armád NATO a do prevyzbrojovania je zapojených tiež veľa slovenských firiem, ktoré vyrábajú vojenskú techniku a materiál.

Hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR, prezident republiky Ivan Gašparovič, je rád, že sa napriek ťažkostiam so znižovaním rozpočtu podarilo rezortu obrany a armáde splniť aspoň základné ciele, ktoré sú potrebné pre plnenie funkcií v misiách a tiež na Slovensku pri zabezpečovaní ochrany a výcviku. „Bude to ťažký rok… Najdôležitejšie pre tento rok bude urobiť dôkladný výcvik, oboznámenie sa s týmito zbraňami a prístrojmi, ktoré sú na vysokej technickej úrovni,“ zhodnotil Gašparovič. Podľa neho je totiž súčasný vojak, ktorý obsluhuje moderné zbrane, vlastne inžinierom a nielen nejakým strelcom či pozorovateľom. „Stratégia do budúcnosti je totálne vybavenie a zabezpečenie jednak ľudskou silou a jednak technikou,“ uviedol prezident, ktorý zároveň skonštatoval, že Slovensko potrebuje zodpovednú armádu s plnou výzbrojou. „Ale to zatiaľ nemáme,“ zhodnotil. V súčasnosti slúži v profesionálnej slovenskej armáde 14,5 tisíca vojakov a 3,5 tisíca civilných zamestnancov.

Nová technika, ktorú Slovensko zavádza v rámci svojej armády, patrí podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Ľubomíra Bulíka medzi špičku. „Keď niečo nakupujeme, tak kupujeme to najposlednejšie z hľadiska celosvetového vývoja a výskumu,“ povedal Bulík. Podľa neho je teraz na rade výcvik vojakov, ktorí majú túto techniku obsluhovať. Časť novej techniky by mala byť podľa náčelníka používaná na zvyšovanie ochrany, bezpečnosti, zdravia a životov obyvateľstva, ale aj plnenia operačných úloh slovenských vojakov v zahraničných misiách. Slovenská armáda má napríklad v súčasnosti k dispozícii 86 nových terénnych áut značky Nissan, ktoré nahradili časť doteraz používaných vozidiel sovietskej výroby UAZ. Proces obnovovania vojenského autoparku bude podľa Bulíka pokračovať aj v tomto roku. „Pochopiteľne všetko závisí na výške finančných prostriedkov,“ povedal a dodal, že nové vozidlá zároveň zvyšujú prestíž vojakov nielen na verejnosti, ale aj pri výcviku. Najťažšia úloha v prezbrojovaní však podľa Bulíka slovenskú armádu ešte len čaká. Bude musieť v budúcnosti vymeniť staré vozidlá bojovej pechoty a nakúpiť vojenské dopravné lietadlá.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM