Rastislav Búgel Šport

Atlétom roka sa stal Matej Tóth: Na druhom mieste kladivár Lomnický!

Atlétom roka 2015 sa podľa predpokladov stal Matej Tóth. Majster sveta v chôdzi na 50 km získal v tradičnej ankete 589 bodov a o 140 zdolal druhého kladivára Marcela Lomnického. Pre tridsaťdvaročného reprezentanta to je už tretí triumf v ankete v rade a štvrtý celkovo.

Ilustračný obrázok k článku Atlétom roka sa stal Matej Tóth: Na druhom mieste kladivár Lomnický!
Zdroj: TASR

Predtým sa tešil v rokoch 2006, 2013 a 2014. „V ankete je vždy ťažké dopredu niečo očakávať, ale priznám sa, že aj keby som mal hlasovať ja, tak hlasujem za toho majstra sveta ako Atléta roka. Veľmi sa z toho teším, je to pre mňa tretíkrát v rade a štvrtý celkovo. Je to veľká pocta a určite aj zadosťučinenie. Veľmi príjemná bodka za touto sezónou,“ povedal víťaz.

Rozšíril počet medailí

Tóth má za sebou vydarenú sezónu, no triumf v ankete dostal najmä za výnimočný výkon z 29. augusta na svetovom šampionáte v Číne. Do cieľa na štadióne pekinského Vtáčieho hniezda dopochodoval triumfálne s časom 3:40:32 h po úžasnom sóle. Pre slovenskú atletiku tak vybojoval v samostatnej ére premiérový titul a počet medailí v histórii rozšíril na štyri, s jedným zlatom a tromi bronzmi prekážkara Igora Kováča (Atény'97), kladivára Libora Charfreitaga (Osaka'07) a Martiny Hrašnovej (Berlín'09).

Nový národný rekord

Výborne mu vyšiel aj 34. ročník Dudinskej päťdesiatky, ktorý vyhral impozantným spôsobom. Časom 3:34:38 h pokoril cenné bariéry, vytvoril nový národný rekord i rekord podujatia a zaradil sa na tretie miesto svetových historických tabuliek. V máji dosiahol ďalší výrazný úspech, keď na 11. ročníku Európskeho pohára družstiev v španielskej Murcii finišoval na 20 km časom 1:20:21 na 2. mieste.

Je to česť

„Najdôležitejšie boli MS. Aj keby nič iné nevyšlo, titul majstra sveta všetko zakryje. Mne túto sezónu naozaj vyšlo asi všetko, na čo som siahol. Začalo to v marci v Dudinciach, pokračovalo to Európskym pohárom, kde som skončil druhý na 20-tke, v podstate mojej slabšej disciplíne. Zakončil to titul na MS a potom všetky tie jesenné vyhodnotenia a celoročné súťaže. Som víťaz IAAF Race Walking Challenge, to je niečo ako celkový Svetový pohár, ďalej post svetovej jednotky v chôdzi. A zadosťučinenie sú aj tieto koncoročné ankety. Mám titul najlepšieho armádneho športovca a myslím si, že budem vyššie aj v Športovcovi roka. Budem spokojný aj ak to bude iné ako prvé miesto, veď tam mám veľmi silného konkurenta Peťa Sagana. Je to najlepší cyklista na svete. Bude pre mňa česť robiť mu spoločnosť na prvých priečkach,“ uviedol.

Aj do Svetového atléta

Tóth sa ako prvý slovenský atlét v histórii dostal aj do nominácie na ocenenie Svetový atlét roka.„Bolo to niečo výnimočné. Bolo to aj vďaka tomu, že sa zmenil systém hlasovania a boli tam najlepší z každého odvetvia. Vyhlásili ma za najlepšieho chodca, svetovú jednotku, čo je veľmi prijemné a človeka to povzbudí do budúcnosti. V najlepšej trojke boli už veľké hviezdy. Chodec sa nemôže porovnávať napríklad s Usainom Boltom či Mo Farahom. Víťaz ankety Ashton Eaton dosiahol priamo na šampionáte svetový rekord,“ pokračoval.

Olympijské hry

Do budúcej sezóny má jasný cieľ – uspieť na olympijských hrách. „Je to v podstate jediný cieľ na budúci rok. Aj keby sa mi nič nedarilo, tak tam mi to musí vyjsť. Urobíme všetko pre to, aby sme zopakovali formu spred Pekingu a keď sa to podarí, je veľká šanca, že aj v Riu to môže byť ďalší veľký úspech pre mňa a pre slovenskú atletiku,“ dodal víťaz ankety.

Inde to nezažijete

Druhý Marcel Lomnický obsadil na MS vo finále ôsmu priečku výkonom 75,79 m. „Som rád za toto ocenenie. Je to anketa, nedokážem ju ovplyvniť a je pocta, že si ma ľudia cenia hneď za majstrom sveta v atletike. Celý rok som trénoval, aby som uspel na MS, takže najväčšie pozitívum bolo finále v Pekingu. Chcel som hodiť 80-tku, čo sa nepodarilo, ale tá osmička a šesť hodov pred plným publikom je vždy skvelá atmosféra. Nikde počas roka okrem MS sa to nedá zažiť,“ uviedol.

Samostatná príprava

Aj v nasledujúcej sezóne sa bude trénovať sám, rovnako ako v posledných šiestich rokoch, no chce pribrať aj nejakého človeka „zvonku“, s ktorým by mohol konzultovať najmä techniku. „Tým, že sa trénujem sám, je každá príprava trochu iná. Snažím sa aj teraz pred olympiádou meniť nejaké detaily. Možno aj tú psychickú prípravu pred finále. Tréningový plán si pripravujem stále sám, ale po novom sa ho už snažím konzultovať s nejakým trénerom. Najmä technické veci, ktoré ja cítim, ale nevidím,“ prezradil.

Aj preňho je hlavný cieľ olympiáda. „Chcem sa dostať do finále a pokiaľ sa budem dobre cítiť, budem poškuľovať po medaile. Ťažko povedať, aký výkon by mohol stačiť, ale väčšinou je na takýchto podujatiach niečo okolo 78,5–79 metrov už medaila. Na finále by mohlo stačiť okolo 75 metrov,“ dodal.

Motivačné ocenenie

Tretiu priečku si za svoje výkony vybojovala Iveta Putalová, ktorá dostala 426 hlasov. Zároveň jasne triumfovala v kategórii prekvapenie roka s takmer stobodovým náskokom pred vytrvalkyňou Katarínou Bérešovou (139–48 hlasov). Najväčší úspech dosiahla na halových majstrovstvách v Prahe, kde obsadila 4. miesto v behu na 400 metrov časom 52,84 s, čím už niekoľkýkrát v sezóne zlepšila národný rekord. „Veľmi si cením umiestnenie v tejto ankete. Je to pre mňa taká motivácia, že to, čo som robila, malo zmysel. V ďalšej sezóne sa to budem snažiť ešte zlepšiť. Som spokojná s uplynulou sezónou. Posunula som sa v rebríčku, uspela som na HME a verím, že to pôjde takto aj ďalej. Ale stále je čo zlepšovať,“ povedala. Na budúci rok si pripravila niekoľko cieľov. „Najprv čo najlepšie umiestnenie na HMS v Portlande, čo najlepšie skončiť na majstrovstvách Európy, možno aj finále. Na olympiáde zažijem premiéru, no netrúfam si povedať, ako to pôjde,“ dodala.

Aj ďalšie kategórie

V kategórii mládeže triumfovala Michaela Pešková, bežkyňa na 400 m cez prekážky, no paradoxne ako jediná z ocenených nebola so svojou sezónou spokojná. „Spokojná nie som, čakala som od seba oveľa viac. Moje výkony napredovali, ale nevyšli mi majstrovstvá juniorov. No potom som si to vylepšila na MSR a na olympijských hrách mládeže. Verím, že v ďalšej sezóne sa mi bude dariť viac,“ povedala.

Trénerom roka sa stal Matej Spišiak, ktorý má na starosti chôdzu, mládeže zase kouč Peškovej Eduard Čordáš (šprinty a prekážky). Cenu veterán roka dostal všestranný bežec Milan Beliansky z AK Veterán Bratislava. Na galavečeri zároveň vymenovali troch nových členov Siene slávy slovenskej atletiky Dušana Moravčíka, Róberta Rozima a Jaromíra Šimoneka.

Výsledky ankety Atlét roka 2015:

ATLÉT ROKA – DOSPELÍ:

1. Matej Tóth (VŠC Dukla Banská Bystrica, chôdza) 589
2. Marcel Lomnický (VŠC Dukla Banská Bystrica, kladivo) 449
3. Iveta Putalová (BK HNTN Bratislava, 400 m) 426
4. Lucia Hrivnák Klocová (AK ZTS Martin, 800 m) 318
5. Matúš Bubeník (AC Stavbár Nitra, výška) 253
6. Dana Velďáková (VŠC Dukla Banská Bystrica, trojskok) 252
7. Katarína Berešová (TJ Obal servis Košice, dlhé behy) 250
8. Martina Hrašnová (VŠC Dukla Banská Bystrica, kladivo) 241
9. Jozef Repčík (BK HNTN Bratislava, 800 m) 166
10. Jana Velďáková (VŠC Dukla Banská Bystrica, diaľka) 141

ATLÉT ROKA – MLÁDEŽ

1. Michaela Pešková (AŠK Slávia Trnava, 400 m prek.) 94
2. Tomáš Veszelka (VŠC Dukla Banská Bystrica, trojskok) 93
3. Lucia Mokrášová (Spartak Dubnica, viacboje) 80

TRÉNER DOSPELÝCH

1. Matej Spišiak (chôdza) 165
2. Marcel Lopuchovský (šprinty a stredné trate) 88
3. Radoslav Dubovský (skoky) a Pavel Slouka (stredné trate) po 22

TRÉNER MLÁDEŽE

1. Eduard Čordáš (šprinty a prekážky) 98
2. Radoslav Dubovský (skoky) 66
3. Milan Sulety (viacboje, skoky) 58

PREKVAPENIE/OBJAV ROKA

1. Iveta Putalová (BK HNTN Bratislava, 400 m) 139
2. Katarína Berešová (TJ Obal servis Košice, dlhé behy) 48
3. Matúš Bubeník (AC Stavbár Nitra, výška) 46

VETERÁN ROKA

1. Milan Beliansky (AK Veterán Bratislava, prekážky, šprinty a diaľka) 112
2. Branislav Puvák (AC Stavbár Nitra, viacboje) 88
3. Anna Matúšová (TJ Družba Piešťany) 51

NOVÍ ČLENOVIA SIENE SLÁVY

  • Dušan Moravčík, Róbert Rozim, Jaromír Šimonek
  • Prehľad doterajších víťazov ankety: 1993 – Igor Kollár (chôdza) 1994 – Róbert Štefko (dlhé behy) 1995 – Igor Kováč (60 a 110 m prek.) 1996 – Štefan Balošák (400 m) 1997 – Igor Kováč (60 a 110 m prek.) 1998 – Miroslav Vanko (dlhé behy) 1999 – Igor Kollár (chôdza) 2000 – Milan Haborák (guľa) 2001 – Milan Haborák (guľa) 2002 – Milan Haborák (guľa) 2003 – Libor Charfreitag (kladivo) 2004 – Libor Charfreitag (kladivo) 2005 – Libor Charfreitag (kladivo) 2006 – Matej Tóth (chôdza) 2007 – Libor Charfreitag (kladivo) 2008 – Libor Charfreitag (kladivo) 2009 – Martina Hrašnová (kladivo) 2010 – Libor Charfreitag (kladivo) 2011 – Dana Velďáková (trojskok) 2012 – Lucia Klocová (stredné trate) 2013 – Matej Tóth (chôdza) 2014 – Matej Tóth (chôdza) 2015 – Matej Tóth (chôdza)
Atlétom roka sa stal Matej Tóth: Na druhom mieste kladivár Lomnický!
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM