Webnoviny - Svet

Avatar ocenila Spoločnosť vizuálnych efektov

WEBNOVINY.SK

Avatar Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. marca (WEBNOVINY) – Sci-fi Avatar získalo na 8. udeľovaní cien Spoločnosti vizuálnych efektov (VES) šesť sošiek, vrátane hlavného ocenenia za vizuálne efekty vo filme založenom na vizuálnych efektoch. Kinohit Jamesa Camerona okrem toho zvíťazil v kategóriách Najlepší vizuálny efekt roka, Animovaná postava v hranom filme, Vytvorené prostredie v hranom filme, Modely a miniatúry vo filme a Maskovacie kresby vo filme. Jamesovi Cameronovi navyše odovzdali Cenu za celoživotný prínos.

Animovaná snímka Hore si na konto pripísala tri ceny – za animáciu, animovanú postavu a efekty animácie. Dve sošky si odniesli tvorcovia a tvorkyne televízneho seriálu C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (2000), a to za pomocné vizuálne efekty a kompozíciu. Prezident štúdií pre animáciu Pixar a Disney Ed Catmull si prevzal Cenu Georgea Meliesa pre výnimočný a trvalý prínos umeniu a vede vizuálnych efektov.

Od roku 2002, keď Spoločnosť vizuálnych efektov začala odovzdávať svoje ceny, si víťaz hlavnej kategórie odniesol aj Oscara za vizuálne efekty s výnimkou dvoch rokov – v roku 2005, keď Harry Potter a väzeň z Azkabanu získal cenu VES, no Oscara za vizuálne efekty dostal Spider-Man 2 (2004) a v roku 2008, keď Transformers získali hlavnú cenu Spoločnosti vizuálnych efektov, no po Oscara si prišli tvorcovia a tvorkyne vizuálnych efektov Zlatého kompasu.

Informácia pochádza z webovej stránky hollywoodrepor­ter.com.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM