Jakub Forgács Hokej

Barani neuspeli na ľade fínskeho majstra. V Tampere nestrelili ani gól

Bystrickí hokejisti do ďalších bojov v Lige majstrov nezasiahnu. Po prehre vo Fínsku trónia na poslednom mieste tabuľky.

Ilustračný obrázok k článku Barani neuspeli na ľade fínskeho majstra. V Tampere nestrelili ani gól
5
Galéria
Zdroj: TASR

Hokejisti HC'05 Banská Bystrica prehrali v 5. kole A-skupiny Ligy majstrov na ľade fínskeho Tappara Tampere 0:3 a definitívne stratili nádej na účasť vo vyraďovacej fáze. So súťažou sa rozlúčia na budúci týždeň v stredu o 18.00, keď nastúpia doma proti rovnakému súperovi z Fínska.

Fínov posilnil pred zápasom so slovenským majstrom aj návrat Sebastiana Repa z Floridy Panthers, ktorého túžbou bolo prekonať Lassilu, ešte vlani brankára Tappary. Repovi sa podaril zámer už v 9. min, stačilo, aby J.M. Järvinen vyhral vhadzovanie a Repov tvrdý forhend skončil v sieti. Domáci hrali jednoducho, rýchlo, presne tak ako sa očakávalo. Často dávali súperovi lekciu z dôraznosti, v 5. min nastrelil Nurmi žŕdku a v 11. min sa dočkali ďalšieho presného zásahu. Po strele mladého, len 17-ročného Utunena dorazil puk Alanen a zápas sa vyvíjal pre ‚baranov‘ dosť nešťastne. V 12. min bol v presilovke blízko ku gólu Brittain, no príležitosť mal v oslabení aj Ojamäki. Fínom nechýbala veľká dávka sebadôvery a bleskovým prechodom do útočnej tretiny neustále hrozili. V 19. min sa Brittain snažil prekonať Heljanku v bránke, ktorý dostal prednosť pred osvedčeným Čechom Hrachovinom. Pred druhou tretinou sa snažil tréner Országh zmeniť systém, aby rozbehnutých Fínov viac pribrzdil. Spočiatku sa zdalo, že sa to nepodarí.

Domáci opäť vyvinuli veľký tlak, v 24. min mieril Mäkinen vedľa a v 28. min zasahoval Lassila po strele Lehtonena, keď tesne predtým Lamper stratil hokejku a tlak Tappary bol zdrvujúci. Postupne fínsky majster akoby strácal dych, no Bystričanom k streleniu kontaktného gólu nepomohol. V 29. min nádejne od modrej vystrelil Brittain, v 32. zasa z uhla sa Lamper bekhendom pokúšal prekonať Heljanku a vzápätí Surový obkrúžil bránku s márnym úsilím prepasírovať puk. Slovenskému majstrovi slúžilo ku cti, že do súbojov vložil viac úsilia, aj keď ich často prehrával a v korčuľovaní dosť zaostával.

Na Hakametsä štadióne zívalo prázdnotou viacero miest z kapacity 7300 a diváci, občas aj fínski hráči bez väčších obáv o výsledok prežili zápas, ktorý bol pre nich v LM piaty vo víťaznej sérii. V 42. min Järvinen v dobrej príležitosti nezvýšil, len trafil oblúk bránky a ‚baranom‘ neustále tlela nádej na zvrat. V 53. min zaujala spolupráca Surového a Failleho bez účinnejšieho zakončenia, v 54. min sa ocitol v nádejnom zakončení Surový, až všetko po chybe obrany vyriešil v 55. úplne voľný pred bránkou Järvinen.

Tappara Tampere – HC'05 B. Bystrica 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

  • Góly: 9. Repo (J.M. Järvinen), 11. Alanen (Utunen, Salonen), 55. Järvinen (Alanen, Utunen)
  • Rozhodcovia: Linde (Švéd.), Vikman – Nieminen, Niittylä (všetci Fín.)
  • Vylúčení: 2:2
  • Presilovky: 0:0
  • V oslabení: 0:0.
  • Tappara: Heljanko – Lehtonen, Mikkola, Vittasmäki, M. Järvinen, Utunen, Salonen, Rantakari, Has – Kuusela, J.-M. Järvinen, Repo – Kärki, Rantakari, Ojamäki – Levtchi, Rauhala, Karjalainen – Mäkinen, Redenbach, Nurmi – Alanen
  • HC'05 B. Bystrica: Lassila – Kubka, Ďatelinka, Sedlák, Brejčák, Mihálik, Gélinas, Damme-Malka – Faille, Surový, Brittain – Lamper, Bortňák, Lunter – – Bubela, Hohmann, Bartánus – Belluš, Češík, Andrisík – Gabor

Priebežná tabuľka A skupiny

1. Tampere 5 5 0 0 0 24:6 15 b
2. Wolfsburg 5 2 0 0 3 12:19 6
3. Salzburg 5 2 0 0 3 16:19 6
4. B. Bystrica 5 1 0 0 3 8:16 3

Foto: ilustračné

FOTO: Bystrickí barani - hokejové momentky
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM