Webnoviny - Svet

BARTA: Ak SR neprijme opatrenia, riskuje scenár MR

WEBNOVINY.SK

Juraj Barta Foto: konzervativizmus.sk BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – „Ak nedokážeme finančné trhy presvedčiť, že sa vieme dôveryhodným spôsobom vysporiadať s deficitom verejných financií, že sme odhodlaní urobiť aj niektoré nie príliš populárne, ale pri tom potrebné opatrenia na to, aby sme deficit dostali pod kontrolu, tak jednoducho riskujeme podobný scenár, aký sa v Maďarsku odohráva,“ povedal pre agentúru SITA hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Barta.

V tejto súvislosti konštatoval, že Slovensko bude mať v tomto i v budúcom roku pravdepodobne vyšší deficit verejných financií ako napríklad Maďarsko, pričom objektívne je historicky i v súčasnosti v oveľa lepšej ekonomickej kondícii, čo poskytuje dáva investorom a finančným trhom vyššiu dôveru v schopnosť Slovenska splácať svoje záväzky v budúcnosti.

Barta však pripomenul, že situácia na finančných trhoch je dosť napätá a môže sa veľmi rýchlo meniť. Napriek tomu, že hospodárska situácia Slovenska je oveľa lepšia a má lepšie predpoklady, aby situáciu zvládlo, finančné trhy sa nemusia vždy správať racionálne, aby to brali do úvahy.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM