Aktualizované Prokop Slováček Zo Slovenska

Beblavý: Kto zlikviduje zdravotnícku chobotnicu? Vinníci musia byť potrestaní

Pre kauzy tety Anky a maséra Kostku volá nezaradený poslanec Národnej rady Miroslav Beblavý po vyvodení zodpovednosti a prelomení "zvykového práva". Zodpovedných treba podľa neho potrestať, hovorí tiež o náhrade škody.

Ilustračný obrázok k článku Beblavý: Kto zlikviduje zdravotnícku chobotnicu? Vinníci musia byť potrestaní
Zdroj: TASR

Beblavý už avizoval viaceré kroky voči bývalým šéfom štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcelovi Foraiovi a Miroslavovi Vaďurovi.

„Dôležité je prelomiť zvykové právo, ktoré sa na Slovensku usadilo, že príbuzní vysokých štátnych funkcionárov sa môžu beztrestne obohacovať, a keď sa na to príde, tak najhorším trestom je dočasné odvolanie z funkcie,“ uviedol Beblavý.

Poukazuje, že v prípade oboch bývalých šéfov štátnej poisťovne pochybenia a protizákonnosť ich konania potvrdili Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj Najvyšší kontrolný úrad.

Minister musí zakročiť

Poslanec preto podáva na Vaďuru podnet parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, rovnako aj podnet na Vaďuru a Foraia ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi na náhradu škody v prípade Kliniky Kostka. Tá má predstavovať 4,15 milióna eur. Aktuálneho šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslava Kočana zase vyzval, aby Vaďuru z poisťovne urýchlene prepustil.

Minister Drucker si podľa Beblavého musí vybrať, či si zachová povesť, alebo bude spokojne nažívať so „zdravotníckou chobotnicou“. Upozornil, že zmluvy s niektorými firmami Foraiovej tety Anny Sučkovej pokračujú aj po nástupe nového vedenia do štátnej poisťovne.

Čítajte aj: Na slnku zdravo, ale bez chémie. Čím nahradíte klasický opaľovací krém?

Budú padať hlavy?

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker žiada aj pre zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) vyvodenie osobnej zodpovednosti.

„Minister požiadal vedenie poisťovne, aby pripravilo postup krokov zameraných na vyvodenie osobnej zodpovednosti aj v zmysle zistení NKÚ,“ uviedla hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková. Rovnako pripomenula, že šéf rezortu už po zisteniach Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uviedol, že ak padnú za pochybenia sankcie, bude požadovať aj ich zosobnenie.

„Keďže v súvislosti s medializovanými zmluvami prebieha aj vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní, vedenie poisťovne považuje za korektné pri vyvodzovaní hmotnej či personálnej zodpovednosti, alebo náhrady škody mať k dispozícii aj tieto závery,“ povedala Eva Ravingerová z referátu komunikácie poisťovne.

Náprava situácie v štátnej poisťovni je podľa ministerstva úlohou nového vedenia poisťovne, ktoré v súčasnosti realizuje hĺbkovú kontrolu zmluvných vzťahov. Opatrenia v reakcii na odporúčania NKÚ chce prijať VšZP do 5. augusta.

Zdravotna poistovna
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM