Webnoviny - Svet

BELOUSOVOVÁ: Nie sme pionierskym oddielom Smeru

WEBNOVINY.SK

Belousovová akékoľvek dohody s vládnymi zákonodarcami vylúčila. Foto: SITA/Jozef Jakubčo BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Slovenská národná strana (SNS) nie je pionierskou organizáciou Smeru-SD, uviedla dnes podpredsedníčka národniarov Anna Belousovová s tým, že SNS bude presadzovať samostatnú opozičnú politiku.

„My nie sme pionierska organizácia Smeru. Smer nemôže automaticky čakať, že bez nejakých rokovaní my vždy zahlasujeme za to, čo si oni predstavujú. My máme samostatnú politiku,“ konštatovala Belousovová. SNS podľa jej slov bude rada rokovať so Smerom-SD, lebo Slovensko „z marazmu, do ktorého ho vlečie táto vládna koalícia,“ dostane iba kabinet zložený zo strán bývalej koalície.

Podpredsedníčka národniarov tak obhajovala svoju podporu koaličnému návrhu na zúženie poslaneckej imunity, za ktorý zahlasoval aj jej kolega, exminister výstavby Igor Štefanov. Obaja podľa vlastných slov podporia zúženie imunity aj v druhom a treťom čítaní. Štefanov svoj postoj zdôvodňoval tým, že sa nebojí žiadneho vyšetrovania tzv. nástenkového tendra, pričom sa prihovára za čo najrýchlejšie uzavretie prípadu, aby vyšla pravda najavo. Belousovová dodala, že pri hlasovaní o imunite majú poslanci SNS voľnú ruku. O spolupráci SNS s koalíciou dnes hovoril líder Smeru-SD Robert Fico. Podľa neho to môže dokumentovať napríklad podpora časti slotovcov vládnemu návrhu zúženia imunity. Fico má tiež podozrenie, že poslanci SNS sa s koalíciou dohodli pri voľbe predsedu Dozornej rady Fondu národného majetku, do ktorej jedného kandidáta navrhol Smer-SD a druhého SNS.

Belousovová akékoľvek dohody s vládnymi zákonodarcami vylúčila. Ficovi pripomenula, že on musel rokovať s koalíciou pri posilňovaní svojho vplyvu v orgánoch Úradu pre verejné obstarávanie či iných organizácií. Smer-SD rešpektuje ako najsilnejšiu opozičnú stranu, pri obsadzovaní postov v parlamente a inde však národniari podľa nej doteraz ťahali za kratší koniec. „Predsedu ÚVO a dvoch podpredsedov má len strana Smer-SD. Teraz sa hovorí o tom, že Najvyšší kontrolný úrad komplet má tiež strana Smer a teraz by mala mať aj predsedu Dozornej rady Fondu národného majetku. Myslíme si, že tie počty sú jednoznačné. Chceme realizovať svoju časť opozičnej politiky a to sa nedá tak, že nebudeme zastúpení v žiadnych postoch,“ vysvetlila Belousovová. Myslí si, že SNS má nárok na obsadenie postu šéfa dozornej rady FNM.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM