Barbara Dallosová Regióny

Bety (34) z dedinky pri Kremnici dostala ponuku, aká sa neodmieta: Bude piecť pre prezidenta!

Pod jej rukami vzniká fantastické sladké umenie a chýry o ňom už presiahli hranice regiónu. Mladá mamička z neďalekej obce teraz čelí veľkej výzve. Bude piecť pre hlavu štátu.

Ilustračný obrázok k článku Bety (34) z dedinky pri Kremnici dostala ponuku, aká sa neodmieta: Bude piecť pre prezidenta!
Zdroj: archív A. Knappovej

Alžbeta Knappová z Kremnických Baní, alebo Bety, ako jej hovoria priatelia, má krásnu záľubu. Pečie. Nie však hocičo, a nie hocako. Medovníčky z jej dielne sú malými umeleckými dielkami. Vďaka šikovným rukám a vycibrenej technike zdobenia sa Bety podarilo spojiť zručnosť našich starých mám s dnešným, moderným dizajnom.

Medovník pre prezidenta

Najbližší výtvor, na ktorý sa mladá mamina chystá, má byť venovaný prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ktorý má už onedlho absolvovať oficiálne návštevy v Žiari nad Hronom a v Kremnici. Práve z Kremnice si má hlava štátu odniesť medovník od Bety Knappovej.

,,Oslovili ma z Mestského úradu s požiadavkou, či by som neupiekla medovník pre pána prezidenta. Pocit, ktorý ma vtedy zasiahol, môžem prirovnať k pocitu, keď som už po štvrtý raz na tehotenskom teste videla dve čiarky," prirovnáva so smiechom medovníkarka a dodáva, že s prijatím ponuky prišla radosť, ale aj zodpovednosť a obavy, či sa všetko podarí.

Pre istotu aj s duplikátom

Ako Bety stále zdôrazňuje, hoci vychýrené medovníčky pečie ona, je to kolektívne dielo. Členovia rodiny pomáhajú všetkými možnými spôsobmi.

,,Manžel už vie, ako odlákať deti od stola, za ktorým budem zdobiť. Pomôžu aj svokrovci, ktorí sú ozajstnými starými rodičmi na plný úväzok," pochvaľuje si rodinný tím.

A ako by mal medovník pre prezidenta vyzerať? Aby bolo sladké pečivo adekvátnou spomienkou práve na návštevu Kremnice, bude ozdobené motívom kremnického erbu. Andrej Kiska si síce odnesie iba jeden medovník, pokusov možno bude viac.

,,Pri pečení na takéto príležitosti sa radšej vždy poistím časom a duplikátom medovníka, lebo pri mojej najmladšej dcére človek nikdy nevie, vysvetľuje s úsmevom mamina početnej rodiny.

Ako Bety priblížila, takéto pečenie nie je záležitosťou jedného dňa. Cesto treba najprv riadne vymiesiť, nechať odležať, odpiecť a následne musia schnúť jednotlivé plochy tak, aby sa farby nezapúšťali jedna do druhej, čo by ubralo na kvalite odvedenej práce.

,,Snáď sa mi to podarí na prvý pokus," dodáva s dúfaním na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM