Barbara Dallosová Šport

Biela stopa už o pár dní: Koľko pretekárov sa zatiaľ prihlásilo a čoho sa organizátori obávajú?

Prípravy tradičných bežkárskych pretekoch pri Kremnici vrcholia. Bielej stope bude patriť už tento víkend. Akú hlásia organizátori účasť, z čoho majú obavy a aké zmeny nastali na tratiach? Čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Biela stopa už o pár dní: Koľko pretekárov sa zatiaľ prihlásilo a čoho sa organizátori obávajú?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Minulý rok obľúbenému športovému podujatiu v Kremnických vrchoch zima jednoducho nepriala. Predtým boli preteky zrušené len jediný raz v ich vyše štyridsaťročnej histórii a to v roku 1990.

To zvýšilo aj opatrnosť tohtoročných športovcov. Písali sme TU. Zdá sa však, že tento rok sa počasie umúdrilo. Organizátori hovoria o dobrých podmienkach.

Zmeny na tratiach

,,Biela stopa je pripravená a určite bude," ubezpečuje hneď na úvod Viktor Halíř, predseda 42. ročníka pretekov. Počasie je podujatiu naklonené omnoho viac než minulý rok, niektoré trate sa mu však aj tak museli prispôsobiť.

,,Na základe snehových podmienok v Kremnických vrchoch a Skalke, sme museli zmeniť dĺžku tratí na voľnú techniku zo 45 km na 35 km a z 25 km na 24 km. Trať na klasickú techniku v dĺžke 30 km zostáva nezmenená," vysvetľuje Halíř.

Obavy z nedostatku vystriedali obavy z prebytku

Minulý rok sa Biela stopa nekonala kvôli nedostatku snehovej pokrývky, dnes majú organizátori celkom opačné obavy. Snehu totiž nemôže byť ani priveľa. ,,Na severnom okruhu a Skalke je snehu dosť. Podľa predpovedí sa skôr obávame, aby ho v sobotu nepribudlo až príliš," hovorí Halíř.

Čo sa týka účasti, dva dni pred začiatkom pretekov hlásia organizátori niekoľko stoviek pretekárov a predpokladajú, že čísla ešte stúpnu. ,,K dnešnému dňu máme prihlásených niečo cez 750 pretekárov z rôznych krajín Európy. Predpokladáme, že do pretekov by sa ich počet mohol pohybovať aj do okolo 900," prognózuje predseda pretekov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM