Barbara Dallosová Rôzne

Big Air spred sto rokov? V Kremnici sa skákalo už za čias Rakúsko-Uhorska

Kremnica si pamätá skutočne všeličo. Aj uhorských skokanov na lyžiach :)

Ilustračný obrázok k článku Big Air spred sto rokov? V Kremnici sa skákalo už za čias Rakúsko-Uhorska
2
Galéria
Zdroj: publikácia Körmöcbánya

To, že Kremnica je rajom lyžiarov a bežkárov, nie je nič nové. Okolie historického mestečka je pretkané sieťou bežkárskych tratí a lyžiarskych zjazdoviek.

Medzi tradičné zimné podujatie v Kremnických vrchoch patrí Biela stopa. V slovenskom merítku ojedinelé bežkárske podujatie písalo svoj prvý ročník už vo februári 1974. V roku 1989 bola Biela stopa zaradená do medzinárodného kalendára vytrvalostných pretekov na lyžiach FIS a od roku 1985 je súčasťou série medzinárodných behov Euroloppet.

O niečo mladšou, no nemenej obľúbenou akciou, je Big Air v meste. Freestyle snowboard a freeski show, počas ktorej skáču lyžiari a snowboardisti z niekoľko metrov vysokého skokanského mostíka na Štefánikovom námestí, sa bude už onedlho konať po desiaty raz. Big Air je mladý projekt, samotná myšlienka lyžovania a skákania v meste ale v Kremnici nie je žiadnou novinkou.

Obe obľúbené kremnické disciplíny, bežkovanie i skoky, spojilo významné podujatie už pred viac než sto rokmi. 18. januára 1914 sa tu konali prvé celouhorské preteky v behu a skoku na lyžiach. Hoci na dnešnú modernú Bielu stopu či adrenalínový Big Air sa asi veľmi neponášali.

,,Boli usporiadané Maďarským lyžiarskym zväzom Magyar Si Szovetségv v Kremnici, pričom v Kremnici lyžiarsky klub v roku 1914 usporiadal už druhý lyžiarsky kurz," priblížila Darina Salátová z Lyžiarskeho múzea v Kremnici.

Skákanie nebolo v Kremnici v minulosti ničím výnimočným. Skokanské mostíky stáli dlhé roky priamo nad mestom v časti, ktorú Kremničania dodnes nazývajú Skok.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM