Monika Vengrínová Rôzne

Blíži sa kruté obdobie pre bezdomovcov a Poprad sa obracia na obyvateľov: Výzva, ktorá môže veľmi pomôcť!

Zimné mesiace sú pod Tatrami obzvlášť chladné a najviac to pociťujú tí, ktorí nemajú kde skloniť hlavu. Bezdomovcov aj v Poprade pribúda a mesto už teraz myslí na to, aby v zime nezamrzli. A na obyvateľov sa obracia s dôležitou výzvou.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa kruté obdobie pre bezdomovcov a Poprad sa obracia na obyvateľov: Výzva, ktorá môže veľmi pomôcť!
Zdroj: TASR

„V Poprade zaznamenávame zvýšený pohyb bezdomovcov. S príchodom jesene preto zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia na Levočskej ulici rozšírilo svoje ubytovacie kapacity o vojenský stan v areáli zariadenia. Stan, ktorý sa používal doteraz bol v zlom stave, preto sme ho vymenili,“ uviedol primátor mesta Poprad Jozef Švagerko.

V prípade potreby i núdzové lôžka

Nízkoprahové bývanie v stane ponúkne samospráva ľuďom žijúcim na ulici ako alternatívu k zariadeniu s celoročným poskytovaním sociálnych služieb s prísnejším prevádzkovým režimom, ktorý je častým dôvodom ich odmietania.

Vo vojenskom stane je k dispozícii podľa potreby desať až dvanásť lôžok. Prioritou je však zaplnenie kapacít celoročne prevádzkovanej nocľahárne, v ktorej je momentálne 34 klientov. V samotnej nocľahárni je aktuálne 1 voľné lôžko pričom v prípade potreby je možné rozšíriť jej ubytovaciu kapacitu o ďalších desať núdzových lôžok.

Chceli by sme sa obrátiť na verejnosť, ktorá medzi bezdomovcami môže poznať niektorých ľudí, aby nám ich pomohla presvedčiť prijať ponúkanú pomoc vo forme sociálnych služieb zo strany mesta. Veľmi by nám to pomohlo, pretože určite prijmú takúto radu skôr od známeho človeka ako od nás, akokoľvek by sme sa snažili" uviedla Petra Závacká zo sociálneho odboru MsÚ v Poprade.

Možnosť privyrobiť si i zahriať sa teplou polievkou

Okrem bezplatného prenocovania môžu bezdomovci využívať všetky sociálne služby, ktoré poskytuje zariadenie, a to služby strediska osobnej hygieny, služby práčovne, výdajne šatstva, jedného teplého jedla denne v podobe desiatovej polievky s chlebom. Klienti majú možnosť tiež využiť sociálne poradenstvo vychádzajúce z konkrétnej sociálnej situácie, intervenciu a pomoc pri vybavovaní dokladov, s umiestnením v zariadeniach sociálnych služieb, pri zapojení sa do aktivačných prác a pod..

Obyvatelia nocľahárne tiež majú právo zúčastňovať sa vzdelávacích aktivít, ako aj voľnočasových aktivít, ktoré sa organizujú priamo v zariadení. Mesto tiež v zariadení vytvorilo podmienky pre OZ Korene, ktoré zabezpečuje distribúciu časopisov Notabene predajcom, ktorí tak majú možnosť zvýšiť si príjem.

„Bezdomovcov, ktorí ostávajú na ulici bude monitorovať mestská polícia a bude dbať i na to, aby nedochádzalo k znečisťovaniu okolia a pod.,“ dodal primátor. Samospráva tiež prostredníctvom sociálnych pracovníkov počas celého roka priamo v teréne vyhľadáva ľudí bez strechy nad hlavou a ponúka im možnosti využitia sociálnych služieb v meste.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM