Kultúra

Blíži sa obľúbená Noc divadiel: Nevšedné zážitky prinesie v 23 mestách

Už po ôsmy raz Noc divadiel otvorí brány divadiel, kultúrnych centier a umeleckých škôl na Slovensku. Ponúkne rôzne predstavenia, stretnutia s hercami a herečkami či iné netradičné zážitky.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa obľúbená Noc divadiel: Nevšedné zážitky prinesie v 23 mestách
Zdroj: TASR

Noc divadiel sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie až do neskorej noci. Divadlá, kultúrne centrá a umelecké školy otvoria 18. novembra dvere a zákulisia počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom a inšpiráciám.

Nezabudnuteľné spomienky

„S divadlom do nekonočna“ – také je heslo ôsmeho ročníka noci otvorených divadiel. Podujatie je venované všetkým priaznivcom divadla a netradičným programom sa snaží prilákať aj tých, ktorí cestu do divadla nachádzajú zriedkavejšie. Noc divadiel 2017 v sebe nesie prísľub, že vás divadlo bude sprevádzať za hranice tradičného zážitku a vytvorí spomienku, ktorá pretrvá ešte veľa nocí.

Program Noci divadiel 2017 sa bude odohrávať v 23 slovenských mestách a 51 divadlách, kultúrnych centrách a umeleckých školách po celom Slovensku.

Ani tento rok nebudú chýbať Slovenské národné divadlo, Štátne divadlo Košice, Slovenské komorné divadlo Martin, Bábkové divadlo na Rázcestí, Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, Bábkové divadlo Žilina, Divadlo Jána Palárika v Trnave či Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Štúdio 12, Divadlo Nová scéna a mnohé ďalšie. Noc divadiel je podujatie, ktoré vytvára veľkú divadelnú rodinu a okrem profesionálnych umelcov zapája aj ochotnícke súbory. Už tradične sa zúčastnia ochotnícke súbory z Kladzian, Malaciek, zo Semerova a iné. Na svoje si prídu malí i veľkí, priaznivci komédie i tragédie, obdivovatelia tanca i pohybového divadla.

Nebude chýbať sprievodný program

Divadlá a kultúrne centrá pripravili aj množstvo sprievodného programu – výstavy, videoprojekcie, rozhovory s divadelnými osobnosťami, divadelné kvízy, workshopy, koncerty. Počas Noci divadiel môže divák skúmať, objavovať a zapájať sa do diania či sa len príjemne usadiť, vnímať a nechať sa unášať divadlom počas celej noci.

Myšlienka spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov a prvýkrát sa ako pilotný program realizovala 25. októbra 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle. Možnosť prezentovať divadelný program aj inak ako počas všedných dní spája každý rok stovky divadiel a tisícky divákov po celej Európe.

Stovky podujatí

„Teším sa na Noc divadiel, musím sa priznať, že to je jedno z mojich najobľúbenejších divadelných podujatí, lebo je otvorené, veľmi kreatívne a spája obrovské množstvo ľudí. Spočítala som, koľko programov bude túto noc, bude to okolo 500 rôznych typov podujatí, a to je úžasná vec. Každý rok sa objavujú nové a nové mená, nové súbory, nielen profesionálne, ale aj neprofesionálne a rôzne kultúrne centrá. Čo je ešte zaujímavé a čo sa mi tiež veľmi páči, že sa prepájajú rôzne druhy umenia,“ povedala riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

Hľadisko divadla aj Štúdio Olympia otvorí počas Noci divadiel aj Nová scéna, ktorá uvedie novú inscenáciu Punk Rock aj množstvo sprievodných podujatí. „Práve predstavenie Punk Rock zachytáva a prezentuje životný pocit dnešných mladých ľudí a bude určite zaujímavé konfrontovať ich názory a pocity z vnímania reality s postojmi a skúsenosťou protagonistov Novembra 1989,“ uviedol dramaturg Novej scény a režisér predstavenia Svetozár Sprušanský.

Kompletný program Noci divadiel 2017 si záujemcovia nájdu na www.nocdivadiel.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM