Eliška Šándorová Zo Slovenska

Boj poisťovní (1.): Všeobecná zdravotná poisťovňa láka na prevenciu aj dovolenkou

Tí, ktorí uvažujú nad zmenou zdravotnej poisťovne, musia tak urobiť do konca septembra. Čo ponúka a prepláca štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa?

Ilustračný obrázok k článku Boj poisťovní (1.): Všeobecná zdravotná poisťovňa láka na prevenciu aj dovolenkou
Zdroj: TASR

Poisťovne sa v týchto dňoch „pretekajú“ v tom, aby si aj v budúcom roku udržali svojich klientov. Dôvodom je termín 30. september, dokedy je možné požiadať o zmenu poisťovne. Každoročne tak robia desaťtisíce Slovákov.

V štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), ktorá je najväčšia, je poistených 3,3 milióna ľudí. Čo im ponúka?

Dovolenka za prevenciu

Noviniek má hneď niekoľko. Azda najlákavejšou je výhra dovolenky. “Motivujeme poistencov k prevencii aj prostredníctvom atraktívnej súťaže Za preventívnu prehliadku dovolenka,“ vyjadrila sa pre Dnes24.sk hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

Ak ste časovo zaneprázdnení, nemusíte stáť na pobočkách v rade. Poisťovňa zaviedla novú službu – objednanie online. To znamená, že klient, ktorý uprednostňuje osobnú návštevu v pobočke si môže vybrať presný termín, v ktorom sa mu budú zamestnanci venovať aj mimo bežných stránkových hodín.

Čítajte aj: Pre chyby v zmluvách dostala poisťovňa mastnú pokutu. Kto ju zaplatí?

Štátna poisťovňa plánuje v budúcnosti upozorňovať na preventívne prehliadky prostredníctvom ePobočky, ktorá získala prestížne ocenenie projekt roka 2015.

Ponuka nad rámec zákona

Poisťovňa sa chváli aj tým, že rozšírila preventívnu prehliadku o ďalšie vyšetrenie zamerané na prevenciu cievnej mozgovej príhody.

“Podarilo na nám opäť znížiť počet poistencov na čakacích listinách, za posledné tri roky je to zníženie o 75 percent,“ dopĺňa Balážová.

VšZP hradí svojim poistencom nad rámec zákona aj nadštandardné preventívne vyšetrenia a očkovania. Ide napríklad o tretiu dávku očkovacej látky proti hepatitíde B, A+B, cytologické vyšetrenie krčka maternice pri každej preventívnej prehliadke, ale aj vyšetrenie okultného krvácania v stolici (pre poistencov nad 40 rokov, v intervale 1× za dva roky ako súčasť preventívnej prehliadky).

Keďže sa blíži chrípkové obdobie, preplatí vám aj očkovanie proti chrípke a raz za tri roky urologickú prehliadku od 40. roku života.

Čítajte aj: Blíži sa chrípková sezóna, hygienici apelujú na očkovanie a kontrolu škôlkarov

Ako postupovať?

Ak sa rozhodnete byť poistencom VšZP, alebo chcete prepoistiť dieťa, k prihláške sa predkladajú kópie dokladov: občiansky preukaz, rodný list dieťaťa, občiansky preukaz zákonného zástupcu alebo splnomocnenej osoby, splnomocnenie na právne úkony.

V prípade, že vám prihlášku potvrdia, poistencom VšZP sa stávate od 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka.

Priložiť je potrebné iba zodpovedajúce doklady podľa toho, kto podáva prihlášku poistenca. VšZP môže prihlášku odmietnuť v prípade, ak ju podáte aj v inej zdravotnej poisťovni. Ak sa to stane, je povinná bez zbytočného odkladu oznámiť to poistencovi.

V stredu sa v ďalšom pokračovaní dočítate aj o tom, čo ponúka poisťovňa Dôvera diabetikom i bežcom.

Ilustračné foto, TASR

Zdravotníctvo
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM