Anton Hrachovský Svet Krimi

Bombová hrôza v Petrohrade: Primátor Zámkov sa nachádzal priamo v meste, VIDEO

V čase bombovej tragédie sa v Petrohrade nachádzal aj primátor Nových Zámkov Otokar Klein. S informáciami o desivom útoku sa podelil s fanúšikmi na svojom facebookovom profile a pridal i niekoľko videí.

Ilustračný obrázok k článku Bombová hrôza v Petrohrade: Primátor Zámkov sa nachádzal priamo v meste, VIDEO
Zdroj: TASR/Dnes24.sk

Tohtotýždňový incident v petrohradskom metre si vyžiadal 14 mŕtvych a 49 zranených. K výbuchu v súprave došlo o 14:40 miestneho času (13:30 SELČ), keď sa vlaková súprava nachádzala medzi stanicami metra Senné námestie a Technologický inštitút. Vo vlaku počas jazdy podľa všetkého explodovala podomácky vyrobená bomba obsahujúca kovové úlomky.

V momente výbuchu sa v Petrohrade nachádzal i primátor Nových Zámkov Otokar Klein. Ten odcestoval do Ruska kvôli avizovanej spolupráci mesta Nové Zámky s centrálnym okresom druhého najväčšieho ruského mesta. Malo ísť už o tretie stretnutie Kleina s hlavou centrálnej časti Petrohradu.

„Je to strašné. Úprimnú sústrasť príbuzným obetí dnešného (útok sa odohral v pondelok 3.apríla 2017 – pozn. red.) ohavného činu v Petrohrade. Naše pohnutie je o to silnejšie, že práve na dnes bolo naplánované stretnutie s predstaviteľmi Centrálneho dištriktu Petrohradu o partnerstve a spolupráci s našim mestom,“ povedal po útoku primátor Nových Zámkov.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zatiaľ nemá informácie, že by medzi obeťami a zranenými boli aj Slováci. Podozrivým zo spáchania samovražedného bombového útoku je 22-ročný Akbaržon Džalilov, etnický Uzbek, ktorý sa narodil v roku 1995 v Kirgizsku a od svojich 16 rokov žil v Rusku a mal ruské občianstvo.

„Keď sme pripravovali program pána primátora a zároveň dni slovenskej kuchyne v Petrohrade, nikto nepočítal s tým, že tento deň sa takto vyvinie. Po útoku sme sa snažili dostať na miesto činu, až k metru, no priestory pred metrom už boli zabezpečené bezpečnostnými zložkami,“ opísal situáciu Augustín Čisár, slovenský konzul v Rusku, ktorý Kleina sprevádzal.

Deň po tragédii položil Otokar Klein spolu s Augustínom Čisárom kyticu kvetov na pamiatku obetí krvavého útoku.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM