Lucia Lauková Regióny Práca Rôzne

Boris Kollár: Úrad práce v Nitre ponižuje Slovákov, aby pomohol zamestnať Srbov

Šéf strany Sme rodina, Boris Kollár, upozornil na nelegálne praktiky úradov práce. Vyzval Roberta Fica, aby "neklamal o tom ako sa ľudia majú dobre".

Ilustračný obrázok k článku Boris Kollár: Úrad práce v Nitre ponižuje Slovákov, aby pomohol zamestnať Srbov
Zdroj: TASR

Predseda Hnutia Sme rodina – Boris Kollár zvolal tlačovú konferenciu, aby upozornil na nelegálne praktiky úradov práce, ktoré posielajú ľudí do neregistrovaných pracovných agentúr, a tie zámerne ponúkajú Slovákom také podmienky, že ich musia odmietnuť. Úrady práce potom týchto uchádzačov vyraďujú z evidencie. A tak u nás klesá nezamestnanosť.

Boris Kollár vyzval Roberta Fica, aby prestal používať mantru o klesajúcej nezamestnanosti, ktorá slúži len na zakrytie krokov, ktoré slúžia na uľahčenie zamestnávania ľudí z krajín mimo EÚ. „Sme rodina išlo do politiky, aby pomáhalo ľuďom, a preto vyzývam Roberta Fica, aby neklamal o tom ako sa nám darí a ako sa ľudia majú dobre,“ vyzval Boris Kollár a ďalej sa opýtal ľudí: „Máte sa dobre? Máte slušný život? Aj v staroveku boli všetci otroci zamestnaní, ale dôstojný život nemali,“ prízvukoval Boris Kollár.

Pomoc štátu vs. ponúkané platy

Milan Krajniak uviedol ako príklad firmu JASPLASTIK SK z Galanty, ktorá dostala celkovú štátnu pomoc vo výške 3,9 milióna eur na to, aby vytvorila 140 nových pracovných miest v lokalite Nitra – Mlynárce. Štátna dotácia prepočítaná na 1 pracovné miesto predstavuje 464 eur mesačne. Ale úrad práce v Nitre posiela ľudí do pracovnej agentúry, kde im ponúkajú iba 2,50 eur na hodinu v štvorzmennej prevádzke. Poslanec Milan Krajniak je proti tomu, aby štát poskytoval finančnú pomoc majiteľom fabrík, a tie potom namiesto Slovákov zamestnali Srbov. „My chceme pomáhať našim ľuďom, aby dostali dobre platenú prácu. Sme proti tomu, aby sme dávali štátnu pomoc majiteľom fabrík, ktorí ponúknu Slovákom 2,50 eur na hodinu pri páse na 4 zmeny.“

Predložia legislatívne návrhy

Milana Krajniaka na tieto praktiky upozorňujú samotní ľudia, ktorí pohovory v agentúrach už absolvovali. „Ak Slovák takúto ponuku odmietne, je vyradený z evidencie úradu práce a štát sa potom tvári, že tu chýba pracovná sila,“ povedal Milan Krajniak. Milan Krajniak na záver vyzval ministra práce Richtera, aby s pracovnými agentúrami začal urýchlene robiť poriadok. „Nebudeme sa však spoliehať len na vládu a na januárovej schôdzi parlamentu predložíme vlastné legislatívne návrhy, ako ľuďom pomôcť a chrániť ich pred pracovnými agentúrami,“ uzavrel poslanec a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM