Aktualizované Eliška Šándorová Zo Slovenska

Bratislava je najstráženejšie mesto na svete: Náš hrad si pozrela aj Angela Merkelová

Hľadanie sebareflexie, budúcnosti bez Veľkej Británie a diagnózy, ktorá spôsobuje Európe vrásky. Aj o tom je dnešný summit 27 lídrov členských štátov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava je najstráženejšie mesto na svete: Náš hrad si pozrela aj Angela Merkelová
Zdroj: TASR

Najbližšie hodiny je Bratislava najstráženejšie mesto na svete. Hlavné mesto hostí politické špičky Európy – na Bratislavskom hrade privítali aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa a ďalších mocných politikov, ktorí rozhodujú o budúcnosti Európy.

Minister vnútra SR Robert Kaliňák považuje situáciu ohľadom bezpečnostných opatrení počas neformálneho summitu lídrov členských krajín EÚ za mimoriadne náročnú. Podľa jeho slov je do nich zapojených historicky najviac bezpečnostných zložiek. Presné číslo uviesť odmietol, má ísť však o niekoľko tisíc policajtov, vojakov či hasičov. Kaliňák tak požiadal mimobratislavských obyvateľov, aby, pokiaľ je to len trochu možné, v piatok návštevu hlavného mesta odložili.

"Obyvatelia Bratislavy, ak majú možnosť, aby využili tento predĺžený víkend na pobyt mimo Bratislavy. Zjednoduší to situáciu nielen nám, ale aj im,“ povedal Kaliňák.

Bratislavský summit má zároveň svoje vlastné logo, je ním silueta Bratislavského hradu tvorená vlajkami 27 krajín a Európskej únie.

Čítajte aj: Summit obmedzí aj peších: Kadiaľ chodci neprejdú?

Diagnóza EÚ: neznáma

Delegácia sa uskutoční na Bratislavskom hrade, politikov bude hostiť predseda vlády Robert Fico. Rokovania bude viesť predseda Európskej rady Donald Tusk a na neformálnom summite sa zúčastní aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Práve ten pred europoslancami Štrasburgu uviedol, že Euróspka únia sa nachádza v existenčnej kríze a je potrebné hľadať diagnózu. Členským štátom vyčíta nacionalizmus a sústredenie sa na svoje záujmy.

Čítajte aj: OBRAZOM: Politickú elitu vítali v hlavnom meste aj protestné transparenty

Hlavným cieľom dnešného summitu je, aby si lídri vymenili názory na budúcnosť EÚ po tom, čo občania Veľkej Británie zahlasovali v júni v referende za odchod z EÚ.

"Je preukázateľný záujem dvadsaťsedmičky urobiť elementárnu sebareflexiu a diagnózu toho, kde sa EÚ nachádza,“ vysvetlil na výbore Robert Fico.

Na Hrade budú lídri diskutovať doobeda aj poobede. Na obed ich čaká plavba loďou k Danubiane. V jednom z najmladších európskych múzeí moderného umenia – Danubiana Meulensteen Art Museum – absolvujú politici krátku prehliadku.

Čítajte aj: Minister Lajčák: Nastal čas, aby sme sa na Európsku úniu pozreli kriticky!

Prezidenti a premiéri budú mať na lodi aj neformálny obed, po ňom sa niektorí lídri presunú aj do Incheba Expo Bratislava.

O Slovensku budú informovať najväčšie európske a svetové médiá. Na výstavisku je v tlačovom centre k dispozícii viac ako 800 pracovných miest, 40 televíznych kabín, 20 rozhlasových kabín, päť národných brífingových miestností a 30 externých stand-upových pozícií.

Ďalšími témami sú migrácia, boj proti terorizmu, nezamestnanosť mladých, podpora investícií a návrhy na posilnenie tzv. Junckerovho investičného plánu.

Europoslanci veľa neočakávajú

Slovenskí europoslanci veľa konkrétnych riešení od summitu neočakávajú. Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) pripomína, že summit mal byť o budúcnosti EÚ, o tom, čo po brexite, o sfunkčnení rozhodovacích procesov aj o tom, ako priblížiť EÚ viac ľuďom.

„Neviem, čo z týchto konkrétnych ambícií ostalo a čo Slovensko ako predsedajúca krajina nakoniec počas summitu predstaví. Ťažko očakávať nejaké konkrétne závery. Verím však, že aspoň riešenie pre azylovú a migračnú európsku politiku prijmú. Lebo situácia sa zhoršuje a Rada sa už vyše roka nevie dohodnúť a brzdí akékoľvek riešenia,“ uviedla europoslankyňa.

Čítajte aj: Ako zvládne summit bratislavská MHD? Tento prehľad budete v piatok potrebovať

Podľa Ivana Štefanca (KDH) si európski lídri musia na summite ujasniť postoje svojich krajín k ďalšiemu smerovaniu EÚ. Branislav Škripek (OľaNO) očakáva začiatok diskusie o budúcnosti EÚ a názory, ako reagovať na výzvy, ktorým čelí Európa.

„Hlbšiu diskusiu a reflexiu dnes v EÚ naozaj potrebujeme,“ poznamenal. Myslí si, že na summite bude viac počuť Vyšehradskú štvorku (V4). Dúfa, že lídri prídu s niečím konkrétnym a odštartujú zmenu.

József Nagy z Mosta-Híd očakáva konkrétne kroky v otázke migračnej krízy, zvlášť pokiaľ ide o vytvorenie spoločnej ochrany vonkajších hraníc EÚ, o zastavenie rozpadu Schengenu a obhájenie pozície „zdravého rozumu“ zo strany V4.

„Nebudeme nasilu premiestňovať migrantov do iných štátov. Som presvedčený, že by bolo aj protiprávne z ľudskoprávneho hľadiska, aby boli nasilu presídľovaní utečenci a migranti, ktorí boli už niekde prijatí,“ vysvetlil Nagy.

Richard Sulík z SaS považuje konanie summitu v Bratislave za organizačný úspech Slovenska. „Konkrétnejšie ministra Lajčáka, ktorý odviedol kultivovanú koalično-opozičnú spoluprácu. Summit v Bratislave je výsledkom dobre pripraveného predsedníctva,“ poznamenal pre TASR Sulík.

Samit 2016
39
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM