Správy Regióny

Bratislavčania budú cestovať v novom ekologickom autobuse

Nízkopodlažný autobus je ekonomicky výhodný a zároveň šetrný k životnému prostrediu. Nové ekologické vozidlo dostala aj mestská polícia.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania budú cestovať v novom ekologickom autobuse
11
Galéria

Vozový park bratislavského dopravného podniku (DPB) a mestskej polície sa rozšíril o nové ekologické vozidlá. Vo štvrtok (20. 4.) odovzdala spoločnosť SPP CNG, s. r. o. dopravnému podniku jeden nízkopodlažný autobus SOR NBG 12 a policajtom osobné vozidlo Fiat Doblo. Zatiaľ však len na skúšku.

Ekologické a ekonomicky výhodné

Autobus je poháňaný motorom na stlačený zemný plyn (CNG), ktorý je mimoriadne ekologický a šetrný k životnému prostrediu. „Zanecháva veľmi málo emisií a skoro žiadne škodliviny,“ doplnil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Autobus bude v prenájme DPB po dobu jedného roka a potom sa rozhodne, či mesto nakúpi viacej takýchto typov autobusov.

V súčasnosti má DPB v prevádzke 84 vozidiel na CNG, ale väčšina z nich je už staršia. Generálny riaditeľ DPB Milan Urban preto víta zaradenie nového ekologického autobusu do skúšobnej prevádzky.

Podľa informácií DPB, by nový zeleno-biely autobus mal jazdiť prevažne na linkách č. 65, 37 a 32. Štvordverový, nízkopodlažný autobus má celkovú kapacitu 83 miest, z toho 27 na sedenie.

Nové auto aj pre policajtov

Nové vozidlo na skúšobnú prevádzku dostala aj bratislavská mestská polícia. Auto s hybridným motorom, teda na zemný plyn aj benzín, budú policajti používať šesť mesiacov.

Rovnako ako autobus, aj policajné vozidlo by malo pomôcť znížiť náklady a chrániť životné prostredie. „Je to krok smerom k ekologizácii mesta, ochrane ovzdušia, ale aj krok smerom ku konceptu smart city,“ dodal primátor.

Ekologický autobus a auto pre DPB a mestskú políciu
11
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM