Aktualizované Zo Slovenska

OBRAZOM: Bratislavou pochodovali stovky antifašistov a extrémistov

Bratislavou dnes poobede pochodovali stovky extrémistov. Dôvodom bola "likvidácia Európy a diktát Bruselu". Dav, ktorý odštartoval z Hlavnej stanice, skončil na Námestí slobody pri Úrade vlády SR. Niektorí účastníci skončili na polícii.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Bratislavou pochodovali stovky antifašistov a extrémistov
Zdroj: Dnes24.sk

Po 17.00 h sa jeho účastníci rozišli. Súbežne sa na protest konala na Námestí SNP Antifašistická mobilizácia. Aj tú podporili stovky ľudí, ktorí tiež pochodovali mestom. Obe akcie sa obišli bez väčších komplikácií.

Extrémisti pochodujúci s transparentmi s nápismi Spoločne za Slovensko či Srdcom Slováci sa počas celej cesty povzbudzovali pokrikmi „Slovensko Slovákom“, „Multi-kulti nechceme“ či „My sme tu doma“. Pochod prebiehal až na menšie zásahy polície pokojne.

Súd politikov

Na Námestí slobody akciu sprevádzal Marián Magát, ktorý v parlamentných voľbách kandidoval za ĽSNS. Účastníci si tu vypočuli slovenskú hymnu. Okrem Slovákov sa pochodu zúčastnili i Česi, Nemci, Chorváti či Srbi. Počas prejavov sa dotkli napríklad brexitu či prejavili záujem o usporiadanie referenda o vystúpení z EÚ na Slovensku.

Podujatie ukončili improvizovaným súdom politikov, ktorých chceli vešať. Zhromaždenie sa nakoniec rozišlo bez väčších konfliktov.

V reakcii na pochod extrémistov sa rovnako ako vlani konala na protest akcia na Námestí SNP. „Chceli sme nielen symbolicky, ale aj nohami vyjadriť, že toto mesto im nepatrí a že ich jedinou alternatívou je násilie a my nič také neakceptujeme,“ povedal jeden z organizátorov Matej Ivančík. Aj účastníci tejto akcie pochodovali mestom.

Na pláž!

Nechýbali pritom vlajky s preškrtnutými hákovými krížmi či transparenty s nápismi „Na pláž“. Trasy oboch pochodov sa však nekrižovali, k stretu oboch táborov tak nedošlo.

Akciu prišli podporiť viacerí opoziční aj koaliční politici, expremiérka Iveta Radičová, verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

„Považujem za nesmierne dôležité pripomenúť všetkým, že Bratislava je mesto tolerancie, spolupráce a rešpektu a vždy, keď mesto žilo týmito princípmi, tak sa mestu a krajine darilo, a naopak, keď tu zavládla netolerancia, totalizmus a nenávisť, tak sme zažívali temné doby,“ povedal.

Zásah polície

„Doposiaľ bolo na políciu eskortovaných celkom 11 osôb pre podozrenie z protiprávneho konania, pričom dve osoby boli už po podaní vysvetlenia z policajného oddelenia prepustené,“ uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

S deviatimi osobami podľa jej slov policajti v súčasnosti za účelom objasnenia veci vykonávajú potrebné úkony. „Dve z nich boli zadržané pre podozrenie z páchania extrémistického trestného činu,“ priblížila.

Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie vo veci podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Sedem ľudí je na polícii z dôvodu podania vysvetlenia.

Čítajte aj: Brexit rozvášnil Londýnčanov. Krajina je hore nohami a v Berlíne sa stretla šestka

Foto: Dnes24.sk

Pochod v BA
27
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM