KAW Rôzne

Bratislavská lýra oslavuje. V časoch železnej opony bola atrakciou aj pre známe svetové kapely

Na zajtrajšom koncerte zaznejú najslávnejšie hity Bratislavskej lýry. Stretávali sa na nej slovenské aj zahraničné hudobné esá a eštebáci boli v strehu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská lýra oslavuje. V časoch železnej opony bola atrakciou aj pre známe svetové kapely
10
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavská lýra oslávi júnové polstoročie zajtrajším koncertom Lýra 50 – Mám rozprávkový dom. Jej prvý ročník sa uskutočnil v júni 1966.

Zážitok pre divákov aj spevákov

Zúčastniť sa na „lýre“ bolo pre muzikantov vždy cťou a pre divákov zážitkom. Každoročne sa tu stretávali osobnosti českej a slovenskej populárnej hudby. Festival bol v prvom rade autorskou súťažou dovtedy nezverejnených piesní, z ktorých sa mnohé stali hitmi.

Prvýkrát sa zvučnými hlasmi spevákov rozozvučal bratislavský Park kultúry a oddychu. Stalo sa tak 23. júna 1966. Na podujatí s pôvodným názvom Medzinárodný festival tanečnej piesne zvíťazil vtedy mladučký Karel Gott s piesňou Mám rozprávkový dom. Cena, ktorú úspešní speváci získali, sa volala Bratislavská lýra. Názov sa ujal a neskôr sa začal používať pre celý festival.

Zakladateľmi podujatia boli hudobní skladatelia Ján Siváček a Pavel Zelenay. Speváci prejavili o Bratislavskú lýru nebývalý záujem. Každý rok sa do súťaže prihlásili stovky piesní, pričom len tie najlepšie odzneli pred publikom.

K slovu, lešie povedané k spevu, sa dostali budúce hviezdy ako akými boli okrem Karla Gotta aj Eva Pilarová, Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Eva Máziková, Petr Novák, Karel Černoch, Waldemar Matuška, Karol Duchoň, Marcela Laiferová a neskôr aj skupiny Modus či Elán.

Pre mnohých spevákov to bola jedna z mála možností ako sa dostať pred televíznu obrazovku. Mnohí práve na „lýre“ odštartovali svoju úspešnú umeleckú kariéru a zviditeľnili sa aj za hranicami vtedajšieho Československa.

Zdroj: YouTube.com

Ošiaľ spoza západných hraníc

Svetoznámy slovenský rodák a fotograf Dežo Hoffman pritiahol na Bratislavskú lýru množstvo západných hudobných hviezd na vrchole ich slávy. V Bratislave dievčatá takmer odpadávali pri príchode austrálskych The Easybeats, slávnych The Shadows či super star The Beach Boys.

Bratislava privítala aj nezabudnuteľnú Julie Driscoll so skupinou Trinity Briana Augera, čerstvú víťazku Eurovíznej súťaže – španielku Massiel, či legendárnych The Tremeloes. Pre našincov to bolo niečo ako zázrak v časoch v časoch železnej opony.

Kritické roky

Nie všetky roky však boli plné optimizmu a piesní o naivnej láske a bezstarostnom živote v socialistickej vlasti. Speváci reagovali najmä na august roku 1968, keď k nám vtrhli spojenecké vojská. V roku 1969 postúpilo do súťaže až päť piesní, ktoré cenzorov donútili vstať z pohodlných kresiel.

Videli v nich totiž otvorený nesúhlas s obsadením našej krajiny vojskami Sovietskeho zväzu a Varšavskej zmluvy. Boli to najmä piesne Musím dál zpívat, Konec tancovačky, Večerní reminiscence, Holubičko bílá a Píseň o mé zemi.

Autori aj interpreti spomínaných piesní boli prenasledovaní a neraz si už v televízii a v rozhlase už ani „neškrtli“. Išlo napríklad o Karla Černocha a Pavla Nováka, ktorý si dokonca dovolil vyhlásiť minútu ticha za upáleného Jána Palacha.

Počas vystúpení niektorých z nich komunistický „strážcovia poriadku“ prikázali zvukárovi vytiahnuť šnúru z reproduktorov, aby speváka nebolo počuť. Známa speváčka protestsongov Joan Baez dokonca otvorene podporila zakázanú a ostro sledovanú Chartu 77.

Zdroj: YouTube.com

Lýra po roku 1989

Pamätná bola aj Bratislavská lýra 1989, ktorá sa konala v Športovej hale na Pasienkoch. Vtedy ako diváci prišli Václav Havel a signatári Charty 77. Vystúpila folková speváčka a rebelka Joan Baez. Bola to, dá sa povedať, disidentská akcia. Príslušníci ŠTB však boli v strehu a včas stihli vypnúť elektrinu. V spomínanom prelomovom roku vyhral lýru Richard Müller so skupinou Banket s piesňou „Aj ty!“

Spomienka na lýru

V júni 2016 festival Bratislavská lýra oslávil polstoročie. K tomuto jubileu pripravili organizátori mimoriadny koncert s názvom Lýra 50 – Mám rozprávkový dom. Miestom koncertnej udalosti roka bude zajtra – 18. októbra bratislavská Incheba Expo Aréna.

Zaznejú najslávnejšie hity Bratislavskej lýry, vystúpi špička slovenskej a českej populárnej hudby.

Účasť prisľúbil aj prvý víťaz Karel Gott, Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Jitka Zelenková, Lenka Filipová, Petra Janů, Naďa Urbánková, Marcela Laiferová, Jana Kocianová, Mário Kuly Kollár, Vašo Patejdl, Ján Lehotský, Pavol Hammel, Peter Lipa, Ľudovít Nosko, Peter Nagy, Robo Grigorov, skupiny Olympic, Elán, Modus a ďalší interpreti.

Čítajte aj: V priestoroch Café Štúdia sa nahrávali platne. Hudobné legendy tam stretnete aj dnes

Bratislavská lýra
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM