Aktualizované Nina Táborská Kultúra

Galérie zadarmo: Bratislava Art Festival štartuje už dnes, pripravte sa na poriadu dávku umenia

Výstavy, diskusie o umení, art kvízy, koncerty či vzdelávacie programy pre deti i dospelých. 35 výstav, 27 bratislavských galérií a všetko zadarmo. Piaty ročník festivalu Bratislava Art Festival potrvá od 2. do 5. októbra a hovoriť sa bude najmä o tom, pre koho je určené súčasné umenie.

Ilustračný obrázok k článku Galérie zadarmo: Bratislava Art Festival štartuje už dnes, pripravte sa na poriadu dávku umenia
Zdroj: TASR

Ako informujú oficiálne stránky, festival prinesie okrem možnosti štvordňového putovania po dvadsiatich piatich zúčastnených galériách aj možnosť spoznávať ich inšpiratívny program. Cieľom je priblížiť vizuálne umenie verejnosti, a zároveň pomôcť galériám spropagovať ich výstavné a výtvarné aktivity.

Organizátori chcú vytvoriť z podujatia elitný projekt, ktorý bude prezentovať tie najlepšie výstupy na poli súčasného umenia.

„Chceme ľudí kultivovať a primäť k sfére vizuálneho umenia, z ktorého mali doposiaľ skôr obavu či neporozumenie. Cieľom je teda sprístupniť im vizuálne umenie atraktívnejšou formou,“ povedala riaditeľka festivalu Bohdana Hromádková.

Každá zo zapojených galérií pripravila na festival svoj program – ponúknu výstavu alebo zorganizujú diskusiu. Výstav bude spolu 35, sprievodných podujatí vrátane štyroch koncertov až 40.

Je umenie pre masy?

„Kladieme si otázku, pre koho je súčasné umenie určené, akú rolu v tom zohrávajú galerijné inštitúcie, ako pristupovať k návštevníkovi, ako ho prilákať a či vôbec je súčasné umenie pre všetkých,“ opísala riaditeľka.

O tému, či je umenie pre masy, sa opierajú niektoré galérie vo svojich programoch a organizátori ju reflektovali najmä dvoma odbornejšími podujatiami.

Prvým z nich je medzinárodné sympózium, ktoré predstaví združenia a iniciatívy z Poľska, Čiech i Slovenska, ktoré nie sú typickými galériami, ale pôsobia vo verejnom priestore.* „Zachytávajú ľudí, ktorí napríklad prechádzajú nástupišťom a prezentujú im súčasné umenie,“* priblížila Hromádková s tým, že takto verejnosť dokážu osloviť.

Druhým je diskusia Otvorená situácia, ktorá sa bude venovať Cene Oskára Čepana, súťaži venovanej mladým umelcom. „Po 20 rokoch príde bilancia a bude sa prehodnocovať či názov správne identifikuje túto cenu,“ dodala riaditeľka.

Vstúpte si do umenia

Ako súčasť vzdelávacieho bloku predstaví BLAF program Vstúpte si do umenia! V zúčastnených galériách sa budú môcť žiaci, ale aj dospelí bližšie zoznámiť s rôznymi podobami a formami umenia, a to za účasti lektora alebo priamo vystavujúceho umelca.

Nováčikovia i stálice

Do festivalu sa zapojí napríklad Kunsthalle Bratislava s výstavou Paradox 90. – Kurátorské koncepcie počas obdobia mečiarizmu 1993 – 1998, ktorá bude počas festivalu doplnená sprievodným programom. Po prvýkrát potvrdila svoju účasť na festivale galéria Nedbalka.

K štandardným účastníkom festivalu, k Slovenskej národnej galérii, Slovenskej výtvarnej únii, Galérii mesta Bratislava, galériám Medium, Krokus, Hit, Nova, Satelit alebo Čin Čin pribúda tento rok napríklad novovzniknutá galéria Gagarinka.

V umení sa začína objavovať aj fenomén nových „bytových“ iniciatív, ktorý rezonoval na našom území napríklad už v 60-tych rokoch. K nim patrí už verejnosti známa Flatgallery, ale aj nové platformy, ako Byt č. 6 a galéria Žumpa na Zochovej ulici. Galérie tranzit.sk a Zahorian&Co. predvedú svoj program na nových adresách.

Začína sa dnes o desiatej ráno!

1. Vstúpte si do umenia! Typografická dielňa Satelit – výstavný a informačný bod Slovenského centra dizajnu št-pi 10:00–12:00 Tvorivý program pre ZŠ

2. Labyrint umenia Tvorivé programy pre materské, základné a stredné školy KHB – Kunsthalle Bratislava št-pi 10:00–19:00

Slávnostné otvorenie sa uskutoční dnes o 20.00 hodine v priestoroch SNG, Berlinka, na Námestí Ľ. Štúra 4.

Program celého festivalu nájdete na oficiálnych stránkach BLAF. Na Facebooku dávajú organizátori do pozornosti jeden zo sprievodných podujatí s názvom Objekty výskumu, ktoré sa bude konať v nedeľu, 5. 10. o 20:00 hodine v divadle elledanse na Miletičovej ulici 17/B.

V SNG zase na vás čaká celý víkend poobedňajší knižný bazár – knihy o umení za symbolické sumy!

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM