Rôzne Zo Slovenska

Bratislavské NAJ: Aké boli začiatky športovej histórie v hlavnom meste?

Prvým športovým klubom na území Bratislavy nebol ani futbalový, ani hokejový tím. Viete, kto začal písať moderné športové dejiny v hlavnom meste?

V Bratislave, ako aj inde na Slovensku, rezonuje v súčasnosti medzi športovými fanúšikmi predovšetkým hokej a futbal. Ako to však bolo v minulosti?

Moderný šport prišiel na územie Slovenska približne v polovici 19. storočia. Začiatky boli aj kvôli silnej maďarizácii ťažké, čo nedovoľovalo športu sa naplno rozvíjať. Postupne sa však situácia menila a začali vznikať rôzne športové a telovýchovné spolky a kluby.

Prvé dostihové preteky

Medzi najstaršie športy v Bratislave patria závody koní. Už v roku 1826 sa v Petržalke, v blízkosti dnešného Sadu Janka Kráľa, uskutočnili vôbec prvé dostihové preteky na území Rakúska-Uhorka. Neskôr v roku 1839 založili v Bratislave aj Dostihový spolok, ktorý rok na to vydal dostihový poriadok a podmienky na usporiadanie pretekov.

Pravidelná dostihová prevádzka s viac ako 20 pretekmi ročne sa na petržalskom závodisku zaviedla v roku 1979. V súčasnosti môžeme dostihy zaradiť medzi významné a obľúbené športové, ale aj spoločenské podujatie v Bratislave.

Začiatky veslárov

Prvým moderným športovým klubom na Slovensku sa stal Bratislavský veslársky spolok, ktorý založili v roku 1862 ako spoločnosť priaznivcov veslovania. „Prvú loď si spolok objednal od Dunajskej paroplavebnej spoločnosti. Išlo o 18 ton vážiacu plachetnicovo-veslársku loď, ktorú postavili v lodeniciach v Starom Budíne a mohlo v nej cestovať aj 18 až 20 osôb,“ píše sa na webovej stránke občianskeho združenia Bratislavské Rožky.

Poznávacím znakom spolku bola uniforma, ktorá sa postupne menila. Spočiatku musel každý člen nosiť červenú flanelovú námornícku košeľu, tmavomodré nohavice, sako a slamený klobúk. Nakoľko uniforma nebola príliš praktická na športovanie, flanelovú košeľu čoskoro vystriedalo bielo-modré pruhované tričko.

Populárne bolo aj korčuľovanie

O pár rokov neskôr, presnejšie v roku 1871, vznikol Bratislavský korčuliarsky klub, ktorý bol známy aj ako Klouzačný spolek. Korčuliarski nadšenci sa ešte v tom istom roku dočkali aj prvého verejného klziska, ktoré slávnostne otvorili pod Bratislavským hradom v priestoroch bývalej budovy Československého rozhlasu na Zochovej ulici.

Medzi športy s najstaršou tradíciou na Slovensku, ktoré fungovali už v časoch uhorskej éry, patrili aj atletika, box, cyklistika, futbal, jazdectvo, kolky, korčuľovanie, lyžovanie, plávanie, streľba, šach, šerm, tenis a ťažká atletika, čiže vzpieranie a zápasenie.

Jedným z najstarších atletických podujatí na Slovensku je Národný beh Devín – Bratislava. Po prvýkrát sa z Devína bežalo už v roku 1921, a tým sa podujatie zapísalo do histórie atletiky ako najstarší cestný beh. Prvé ročníky mali len zopár bežcov a tisíce nadšených divákov. Tento rok sa uskutočnil už 70. ročník a behu sa zúčastnilo viac ako 6-tisíc pretekárov.

Ilustračný obrázok

História športu v Bratislave
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM