Regióny Rôzne Zo Slovenska

Bratislavské NAJ: Objavte tajomné miesto pod Devínskou Kobylou

Mnohým môže tento jedinečný výtvor pripomínať aj záhadné kruhy v obilí. Viete, ako v skutočnosti vznikol kamenný labyrint v Devínskej Novej Vsi?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Objavte tajomné miesto pod Devínskou Kobylou
3
Galéria
Zdroj: Facebook

Chceli by ste sa prejsť ozajstným labyrintom? Nemusíte chodiť ďaleko. Jeden máme aj v Bratislave.

Vytvorený z kameňov

Veľký kruhový labyrint sa nachádza vo Weitovom lome v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Lom bol v minulosti nazývaný Devínsky kameňolom a bol súčasťou prvej bratislavskej vápenky. Leží na západnom svahu Devínskej Kobyly.

Práve z najvyšších miest kameňolomu môžeme vidieť labyrint v plnej svojej kráse. Ak pristúpime bližšie, zistíme, že labyrint tvoria obyčajné kamene, ktoré tam nanosili ľudia. Zaujímavosťou je, že je vytvorený ako replika známeho labyrintu z francúzskeho Chartres, ktorý sa nachádza v dlažbe gotickej katedrály.

Prechádzka labyrintom

Labyrint môžeme považovať za jeden z najstarších ľudských symbolov. Už odpradávna symbolizoval dušu či hľadanie. Pri prechádzke labyrintom zažívame rôzne pocity, ktoré niekedy ani nemusíme vedieť vysvetliť.

Na rozdiel od bludiska, labyrint nepoužíva žiadne slepé uličky ani klamlivé cesty, takže pri prechádzke labyrintom nemusíme používať logiku či rozum. Tým, že je cesta aj cieľ známy, mozog v nás vyvoláva rôzne emócie a myšlienky. Pri prechádzaní cestičkami človek sleduje len smer, prestáva vnímať okolie a uvoľňuje si myseľ.

K bratislavskému labyrintu sa dostanete po modrej trase náučného chodníka, ktorý spája Devín s Devínskou Novou Vsou.

Zdroj: YouTube.com
Labyrint v Devínskej Novej Vsi
3
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM