Správy Regióny

Bratislavské NAJ: Petržalku začali stavať pred 44 rokmi. Sídlisko získalo mnoho prvenstiev

Petržalka je miestom milovaným aj nenávideným. Kým jedných odstrašuje architektúra sídliska, iní si ju chvália ako dobré miesto pre život. Viete, čo je v Petržalke NAJ?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Petržalku začali stavať pred 44 rokmi. Sídlisko získalo mnoho prvenstiev
12
Galéria
Zdroj: TASR

Základný kameň novovznikajúceho sídliska slávnostne poklopali 2. apríla 1973 na Námestí hraničiarov. Domy rástli jeden za druhým. Ako prvý skolaudovali 3. augusta 1977 panelák na Romanovej ulici.

Petržalka sa stala miestom milovaným aj nenávideným. Je pravda, že socialistické paneláky pripomínajúce „králikárne“ jej na dobrom mene nepridali. V súčasnosti je však Petržalka obľúbeným miestom na život. Ľudia, ktorý v mestskej časti žijú, si pochvaľujú blízkosť centra mesta a zároveň mnoho „únikových“ ciest do prírody.

Petržalské NAJ

Mestská časť na pravej strane Dunaja sa môže pochváliť viacerými prvenstvami.

Najväčšie sídlisko na Slovensku – Dnes má Petržalka podľa údajov na webovej stránke mestskej časti 105 468 obyvateľov, čím sa jednoznačne pýši prívlastkom najväčšie sídlisko na Slovensku. Ak by bola mestom, je tretie najväčšie.

Najstarší park v strednej Európe – Sad Janka Kráľa je najstarším verejným parkom v strednej Európe a jeden z najstarších stredoeurópskych parkov vôbec. Má rozlohu 42 hektárov. Založili ho v rokoch 1774 až 76 s myšlienkou vytvoriť prvý park pre širokú verejnosť. V 70-tych rokoch 20. storočia prešiel park veľkou rekonštrukciou, v roku 2006 ho revitalizovali. Najstarším stromom v sade je tis, ktorý si údajne pamätá napoleonské vojny.

Najstaršie prírodné letné divadlo – Najstarším prírodným divadlom bola dnešná Aréna. Postavili ho v roku 1828. V prevádzke bolo v mesiacoch jún až august ešte v prvých desaťročiach 20. storočia.

Najstarší dostihový klub – Jazdectvo a dostihový šport má na území Petržalky dlhú a bohatú tradíciu. Prvý dostihový klub tu vznikol už v r. 1839. Neskôr, keď založili Bratislavskú klusácku spoločnosť, na dostihovú dráhu vyčlenili časť pálffyovských pozemkov na pravom brehu Dunaja. Stalo sa tak v roku 1902 a dostihový šport sa definitívne usadil na pravom brehu Dunaja. Lúky, na ktorých kone súťažili, sa rozprestierali približne v miestach dnešného Mánesovho námestia. O tridsať rokov neskôr ich rozparcelovali na záhrady.

Najväčšie slnečné hodiny – obrovské slnečné hodiny nájdete pri prejazde cez Prístavný most alebo po ceste okolo areálu Ekonomickej univerzity. Ich história siaha k stavbe Mosta hrdinov Dukly, terajšieho Prístavného mosta, na ktorom sa pracovalo od roku 1977 do roku 1985.

Najvyššia kaviareň v meste – Známe UFO nad Mostom SNP sa môže pochváliť najvyššie položenou kaviarňou v meste. Dostanete sa tam rýchlovýťahom v „nohe“ pylónu. V druhej je núdzové schodisko so 430 schodmi. V kuchyni UFO watch. taste. groove prevláda Stredomorie. Reštaurácia ponúka nevšedný zážitok výhľadu na našu metropolu.

Najviac hraničných priechodov – máloktoré mesto či mestská časť sa môže pochváliť tromi hraničnými priechodmi. Petržalka je obklopená dvomi štátmi a nájdete tam až 3 hraničné prechody: Petržalka – Berg, Petržalka – Kittse a Petržalka – Rajka.

Najstarší most, ktorý spája Petržalku so Starým Mestom, je Starý most. Bol prvým mostom cez Dunaj v Bratislave a slávnostne ho otvoril cisár František Jozef I. 30. decembra 1890. Most bol známy pod menami Most Františka Jozefa, Štefánikov most, Most Červenej armády a Starý most. Na svojom mieste vo vyústení dnešnej Štúrovej ulice je už 126 rokov.

Najstarší názov – Za prvým zachovaným historickým záznamom o území dnešnej Petržalky sa musíme vydať až do 13. storočia, kedy priestor na pravej strane Dunaja niesol názov Wlocendorf (1222), Mogorscigel (1225) a Flycendorf (1233). V roku 1493 už územie na pravom brehu Dunaja nazývali Engerau, čo v nemčine znamená „úzka niva“. V čase, keď sa začal v krajine presadzovať maďarský jazyk, sa z tohto miesta v roku 1863 stala Ligetfalu (Ves na Nive), presnejšie Bratislavská Lužná Ves – Pozsonyligetfalu.

Najstaršia písomná pamiatka – najstaršou písomnosťou je donačná listina Ondreja II. z roku 1225, v ktorej bol vytýčený chotár usadlostí na území dnešnej Petržalky.

Petržalské NAJ
12
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM