Regióny Rôzne

Bratislavské NAJ: Univerzitná knižnica slúži múdrym hlavám už takmer sto rokov

Najstaršou vedeckou knižnicou na Slovensku je práve naša bratislavská univerzitná. Cenné vedomomsti tam hľadajú študenti aj múdre hlavy nielen zo Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Univerzitná knižnica slúži múdrym hlavám už takmer sto rokov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Už v roku 1919 sa v knižnici na Ventúrskej ulici zastavovali po vedomostiach bažiaci ľudia zo Slovenska aj z okolitých krajín. Bratislavská Univerzitná knižnica vznikla ako Knižnica Univerzity Komenského.

Do knižnice putovala každá tlačovina

Knižnica mala najmä akademické poslanie a od roku 1954 slúžila aj ako národná knižnica. Už v roku svojho vzniku získala právo na povinný výtlačok kníh a periodík z územia Slovenska. To znamená, že zo všetkých kníh a časopisov, ktoré uzreli svetlo sveta na našom území, sa jeden výtlačok uchovával v knižnici ako cenné národné dedičstvo pre ďalšie generácie.

Obdobie rokov 1938 – 1944 bolo poznačené vznikom samostatného Slovenského štátu. HSĽS nástojila na vyradení pokrokovej literatúry z knižníc a na jej nahrádzaní literatúrou fašistickou a cirkevno-náboženskou. V dôsledku toho množstvo kníh, rovnako ako ich kvalita, v rokoch 1939 – 1942 klesla. Zásluhou pokrokovo mysliacich knihovníkov sa však väčšinu vyradenej literatúry podarilo zachovať.

Samostatná vedecká knižnica

Rok 1954 bol pre knižnicu zmenou. Odvtedy bola samostatnou vedeckou knižnicou slúžiacou širokej verejnosti. Názov Univerzitná knižnica sa však nezmenil. Inštitúcia si ho ponechala, pretože vyjadroval jej históriu, šírku jej fondu a používateľského zázemia. Pod týmto názvom sa stala známou aj za hranicami Slovenska.

Univerzitná knižnica Bratislava (UKB) sa z klasickej knižnice postupne pretvorila na modernú knižnično-informačnú inštitúciu. „V súčasnosti tvorí knižničný fond Univerzitnej knižnice viac ako 2,5 milióna knižničných jednotiek. Obsahovú a typologickú skladbu knižničného fondu vytvára slovenská aj zahraničná literatúra,“ píše sa na webovej stánke knižnice.

Aktuálna výstava

V priestoroch UKB si môžete pravidelne pozrieť aj rôzne zaujímavé výstavy. Aktuálne je to pohľad na Nehmotné kultúrne dedičstvo Slovinska. Expozícia vo výstavnej sále UKB na Michalskej ulici č. 1 je k dispozícii ešte pár dní – do 27. apríla 2017. Otvorená je vždy v pondelok až piatok v čase od 14:00 do 18:00 hod.

Návštevníci sa na výstave môžu stretnúť sa s artefaktmi zachovaného nehmotného kultúrneho dedičstva, s fotografiami a predmetmi z bohatej histórie Slovinska. Príťažlivá prímorská krajina tu predstavuje podstatne širší rozmer svojho bohatstva, než sú obvykle schopní zachytiť jej návštevníci počas krátkych dovolenkových pobytov.

Univerzitná knižnica Bratislava
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM