Krimi

Bratislavskí colníci zadržali takmer 10-kilogramovú zásielku drog z Afriky

Colníci počas kontroly poštovej zásielky z africkej Zambie našli 16 balení rastlinnej sušiny katy jedlej, ktorá je zaradená do zoznamu omamných a psychotropných látok.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskí colníci zadržali takmer 10-kilogramovú zásielku drog z Afriky
Zdroj: TASR

Bratislavskí colníci počas kontroly poštovej zásielky z africkej Zambie našli 16 balení rastlinnej sušiny katy jedlej s celkovou hmotnosťou 8,64 kg. Na Slovensku je zaradená do zoznamu omamných a psychotropných látok. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.

Sušina bola balená v plastových vreckách s uvedenou hmotnosťou 500 gramov. Na obale bol obsah deklarovaný ako sušené listy rastliny Moringa Oleifera.

„Vzhľadom na poznatky o dovozoch podobného tovaru z Afriky v minulosti urobili colníci zo vzorky tovaru test zameraný na obsah omamných a psychotropných látok. Analýza preukázala prítomnosť katinónu a katínu v rastline, čo sú účinné látky katy jedlej (Catha edulis). Katinón je zaradený v zmysle zákona o omamných, psychotropných látkach a prípravkoch do prvej skupiny psychotropných látok a katín do tretej skupiny,“ vysvetlila Adamčíková.

Podobný prípad sa už stal

Prípadom sa ďalej zaoberá policajný vyšetrovateľ. Prvý prípad dovozu katy zaznamenali bratislavskí colníci pred dvoma rokmi. Rovnako poštovou zásielkou sa objednávateľ snažil prepašovať na Slovensko takmer 40 kg tejto, na našom území pomerne neznámej, drogy.

Kata je pomaly rastúca tropická rastlina, ktorá obsahuje katinón. Ten má podobný účinok na ľudský organizmus ako amfetamín. Najčastejšie sa vyskytuje v horských oblastiach krajín východnej Afriky a Arabského polostrova. Užíva sa ako žuvací tabak.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM