Správy Rôzne

Bratislavskí záchranári by sa na budúci rok mohli dočkať nových sanitiek

Bratislavská záchranka pripravuje kompletnú obnovu sanitiek. Tie by mali byť dodané v priebehu budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskí záchranári by sa na budúci rok mohli dočkať nových sanitiek
Zdroj: TASR

Záchranná zdravotná služba Bratislava a Záchranná služba Košice pripravujú kompletnú obmenu zastaraného vozidlového parku. Formou dlhodobého prenájmu s následným odkúpením do vlastníctva plánujú obstarať 152 nových sanitných vozidiel. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Cieľom je podľa jej slov optimalizácia nákladov spojená tak so samotným obstaraním sanitných vozidiel, vrátane zástavby a prístrojového vybavenia, ako aj s prevádzkou a servisom týchto vozidiel. Výsledkom obstarávania bude uzavretie nájomnej zmluvy medzi úspešným uchádzačom a obidvomi príspevkovými organizáciami na 60 mesiacov. Všetky sanitky by mali byť dodané v priebehu budúceho roka. Ministerstvo predpokladá, že takto usporí do päť miliónov eur.

Prenájom vozidiel

Výhodou prenájmu s následným prevodom do vlastníctva je podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera skutočnosť, že v cene nájmu budú zahrnuté všetky náklady vrátane servisných či sezónne prezúvanie pneumatík, v prípade odstávky nezapríčinenej záchrannými službami bude prenajímateľ povinný poskytnúť náhradné vozidlo.

„Zarátaním všetkých nákladov sa vytvára najspravodlivejší proces súťaže a navyše sa ukazuje aj významná predpokladaná finančná úspora oproti súčasným nákladom. Možnosť postupného financovania vozidiel prostredníctvom mesačných splátok umožňuje rozložiť si výdavky rovnomerne a financovať vozidlá postupne. Prenájom je moderný spôsob riešenia správy autoparku, čoraz viac používaný aj na Slovensku,“ dodal Drucker.

Úspora nákladov

Predpokladaná hodnota bola v rámci trhových konzultácií stanovená na 35 326 000 eur s DPH, t. j. 3 873 eur mesačne na jedno vozidlo ambulancie ZZS vrátane kompletnej záchranárskej prístrojovej a transportnej techniky a vybavenia. To je o takmer 11 percent menej v porovnaní s nákladmi na súčasné vozidlá. Prevádzka súčasne používaných sanitných vozidiel za posledných päť rokov (2012–2016) vrátane ich nákupu predstavovala 4 329 eur mesačne na jedno vozidlo ambulancie ZZS.

Ministerstvo zdravotníctva predpokladá, že obstaraním prostredníctvom elektronickej aukcie dosiahne úsporu minimálne ďalších cca desať percent. „To znamená, že finálny náklad bude predstavovať v priemere 3 486 eur mesačne/na jedno vozidlo ambulancie ZZS. To predstavuje celkovú úsporu v porovnaní so súčasnými vozidlami na úrovni takmer 20 percent,“ doplnila Eliášová.

Vozidlá, ktoré obe záchranky momentálne využívajú, boli obstarané v troch vlnách, v rokoch 2008, 2009 a 2010. V priemere najazdia asi 50 000 kilometrov ročne, čo predstavuje na jedno vozidlo za dobu ich užívania v priemere viac ako 330 000 kilometrov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM